Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091008-audi-e-tron-produktion
091008-audi-e-tron-produktion
091008-audi-e-tron-produktion
091008-audi-e-tron-produktion

Audi e-tron sätts i produktion 2012

Snart är den här. När Audi premiärvisade elbilskonceptet e-tron i Frankfurt sades det inget om en förestående produktion. Nu avslöjar däremot Audis USA-chef att en elsportbil baserad på e-tron ska lanseras senast 2012.

 Audis uppseendeväckande konceptbil från förra månadens bilsalong i Frankfurt visar sig nu vara betydligt mer verklighetsnära än vad vi först trodde. När Audi e-tron premiärvisades i Frankfurt sades det ingenting om en eventuell produktion. Audis USA-chef Johan de Nysschen kunde dock inte hålla sig utan har berättat för Autoweek att Audi kommer att lansera en eldriven sportbil senast 2012.

Enligt de Nysschen handlar det om en sportbil i samma anda som e-tron-konceptet. de Nysschens uttalande är inte bara intressant för att det bekräftar en kommande elbil från Audi, mest intressant är att Audi redan har kommit en bra bit på vägen. de Nysschen tror att bilen kan lanseras redan om två till tre år och han väntar sig att se rullande testbilar inom 24 månader.

När e-tron kommer i produktionsform lär den konkurrera med bilar från Tesla, Fisker och kanske även en hybriddriven sportbil från värsta konkurrenten BMW. Konceptet som visade i Frankfurt lånade sina linjer från R8, faktum är att e-tron är en betydligt mindre bil än så. Med en totallängd på 4,2 meter är den cirka 20 centimeter kortare än R8 och placerar sig någonstans mittemellan R8 och TT. Drivlinan i e-tron består av fyra elmotorer som ger totalt 313 hästkrafter och monstruösa 4 500 newtonmeter. Med en motor vid varje hjul blir bilen fyrhjulsdriven. Kraften lagras i litiumjonbatterier som kan laddas via ett vanligt eluttag och ger en maximal räckvidd på 248 kilometer.

Läs mer