Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi förbereder helt elektrisk suv

Alltfler biltillverkare sällar sig till skaran som ser eldrift som en framtidslösning. Nu ryktas Audi vara på väg att skapa en helt elektrisk suvmodell – en direkt konkurrent till Tesla?

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar att Audi verkar satsa ordentligt på att nå en ledande position på elbilsfronten. Enligt rapporten ska Audi vara på väg att, likt BMW:S i-program, satsa på en hel uppsättning av mer eller mindre eldrivna bilar. Redan i dag finns laddhybriden Audi A3 e-tron i modellprogrammet, och nästa år ska den få sällskap av en eldriftsförsedd version av sportbilen R8.

Enligt interna källor på Audi ska dock företaget också ha långt gångna planer på flera helt eldrivna prestandamodeller, samt en helt eldriven suvmodell. Planer som skulle sätta företaget i direkt konkurrens med Tesla, som ju lanserar sin suv, Model X, inom det närmaste året.

Få djupare detaljer om den nya modellen, som enligt uppgifterna kan komma att få namnet Q8 e-tron (återstår att se vad oljebolaget med samma namn säger), nämns dock i rapporten. Målsättningen för alla eldrivna bilar från Audi ska dock vara minst 40 mils räckvidd, och tidigare har det för suven till och med spekulerats i en räckvidd på 60 mil. Det skulle i så fall innebära rejäl konkurrens för Tesla. Samtidigt antas alla elbilstillverkare, generellt, tjäna på att fler elbilar säljs. Dels på grund av en snabbare teknikutveckling, dels på grund av en bredare och mer utbyggd infrastruktur, vilket nog Tesla har förstått.