Audi förbereder nya Q-modeller

Audi förbereder nya Q-modeller

Audi Q7 kom för sex år sedan och snart är det dags för en ersättare som ska bli lättare – nästa Q7 ska tappa 300 kilo jämfört med nuvarande modell. Dessutom förbereder Audi modellerna Q1, Q4 och Q6.

Audis jätte-suv Q7 som tronar över de mindre suv-modellerna Q3 och Q5 är planerad att gå i pension runt årsskiftet 2013/2014. Då kommer en ny, och lättare, stor-suv från Audi, rapporterar Automobilemag. 

Målet att banta bilen med 300 kilo ska nås genom att nästa Q7 till stor del kommer tillverkas av aluminium. Andra generationens Q7 kommer även att erbjudas som hybrid. 

Även en fyrdörrars ”coupé-suv” i stil med BMW X6 på gång, som kommer få svepande linjer och se lite sportigare ut än Q7:an. Den kommer få heta Q6 och baseras på nästa generation Q5 som delar bottenplatta med Porsche kommande suv Cajun, som kommer bli mindre än Cayenne. 

Mellan Q3 och Q5 kommer Audi logiskt nog att lägga in Q4. Det är inte helt spikat vilket utrymme Audi tänker fylla med den modellen, men det är möjligt att den blir en mindre version av Q6, en crossover som precis som den större modellen får coupé-liknande linjer.

En liten suv som ska konkurrera mot BMW X1 kommer döpas till Audi Q1 och är även den i görningen. 

– Det finns ingen tvekan om att crossovers fortfarande har en strykande åtgång även om trenden pekar åt mer kompakta bilmodeller, säger Audis ordförande Rupert Stadler till Automobilemag.

Förra året tillverkades 47 700 exemplar av Audi Q7 och tillsammans med Q3 och Q5 hoppas man att tillverkningen av Audis Q-bilar ska hamna i krokarna kring 300 000 bilar per år. Förra året byggdes 155 000 Q5 och i Audis fabrik i Spanien hoppas man kunna bygga 100 000 exemplar av minstingen Q3 per år.