Audi, Ford och Hyundai får fem stjärnor av Euro NCAP

Full pott för Audi Q2, Ford Edge och Hyundai Ionic i Euro NCAP:s senaste krocktester. Sämre gick det för SsangYong Tivoli.

Fem stjärnor av fem möjliga blev resultatet för små-suven Audi Q2, mellanklass-suven Ford Edge och mellanklass-hybriden Hyundai Ionic vid Euro NCAPs senaste krocktester.

Audi Q2 lyckades bäst med ett testresultat på 93 poäng för skydd av vuxna, 86 för skydd av barn, 70 för fotgängarskydd och 70 för förarstödsystem.

Audi Q2 klarade sig bäst i de senaste krocktesterna hos Euro NCAP.

Hyundai Ionic följde upp med 91 poäng för skydd av vuxna, 80 för skydd av barn, 70 för fotgängarskydd och 82 i förarstödsystem. Noterbart är att krocktesterna för Ionic omfattar alla tre versioner av modellen, alltså även den med förbränningsmotor som den med enbart eldrift.

Ford Edge fick 85 poäng för skydd av vuxna, 76 för skydd av barn, 67 för fotgängarskydd och 89 för förarstödsystem. Skyddet för vuxna baksätespassagerares bröst och huvud vid frontalkrock får lägsta betyg och drar ner slutbetyget.

Resultaten av krocktesterna av Hyundai Ionic gäller för alla versioner av modellen – oavsett drivkälla.

Mellanklas-suven SsangYong Tivoli lyckades sämre (se film nedan) och kammade bra hem fyra eller tre stjärnor beroende på om bilen är utrustad med säkerhetspaket eller inte. Siffrorna lyder 82/74 poäng för skydd av vuxna, 62/62 för skydd av barn, 65/55 för fotgängarskydd och 43/25 för förarstödsystem. Bröst på barn i barnstol bak och huvud hos vuxen baksätespassagerare vid frontalkrock hör till de stora plumparna i protokollet.Poängen bygger på en skala där 100 är maxpoäng.

https://youtu.be/lSW81_LhOU4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!