070108_audi

Audi fortsätter sitt dieseltåg

Audi öppnade Detroitsalongen med att visa väldigt rå version av suven Q7. Den märks främst genom en enorm diesel V12-motor och en ny front som knappast lämnar någon oberörd.

Ingen har väl lyckats undgå att Audi satsar på dieselmotorer. Samtidigt som de tillsammans med VAG och Mercedes Benz kommit överens om att satsa på Bluetec-dieslar i USA släpper de sitt dieselmonster i konceptform. Den heter Q7 V12 TDI Concept. Audi har helt enkelt släppt ner dieselmotorn som sitter i Le Mans-vinnaren R10 och civiliserat den lite. Det ger en motor med tolv cylindrar på 6-liter som levererar 500 hästar och 1000 newtonmeter. Trots en vikt på en bra bit över två ton får suven ren sportbilsprestanda; 0 – 100 km/h på ynka 5,5 sekunder och en elektronisk begränsad toppfart på 250 km/h. Dock har även den här bilen nackdelar, den största kanske är förbrukningen. För inte är det speciellt många moderna dieselbilar som har en bränsleförbrukning vid blandad körning på 11,9 liter/100 km. 

Om bilen kommer i produktion återstår att se, ännu mer spännande blir det att se vem som egentligen köper något i den här klassen.