Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi fuskar med nya dieselmotorer – tvingas återkalla fler bilar

Tyska KBA har hittat olagligheter i Audis nya trelitersdieselmotorer som finns i modellerna A4, A5, A6, A7, A8, Q5 och Q7. Väldigt många exemplar av nämnda modeller tvingas nu till återkallelse.

I tysk media kunde man i helgen läsa att Audi än en gång beskylls för olagliga avstängningsanordningar i sina dieselmotorer, denna gång gäller det samtliga nya V6-dieselmotorer av Euro 6-klass.

Det är tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som vid test har hittat funktioner som stänger av viss avgasrening vid motorernas uppvärmningsfas vid körning på väg medan funktionerna inte stängs av vid test i provbänk (samma typ av fusk som i Touareg). KBA letar nu efter fler eventuella avstängningsanordningar i motorerna.

Med anledning av detta har KBA utfärdat en obligatorisk återkallelse, det vill säga ingen frivillig återkallelse utfärdad av biltillverkaren, av alla nya V6-dieselmodeller från Audi. Tyska transportministeriet har bekräftat uppgifterna och att 127 000 bilar av modellerna A4, A5, A6, A7, A8, Q5 och Q7 berörs i dagsläget.

Motorn som är drabbad och som utreds för eventuellt ytterligare fusk.

Till den 2 februari har Audi på sig att presentera en lösning för hur de ska få rätsida på fusket.

Nyligen fick Audi i Europa återkalla A8 tillverkade mellan 2013 och 2017 på grund av manipulerande mjukvara (KBA hotar dessutom denna modell med registreringsförbud) och så sent som i förra månaden var det Volkswagen och deras V6-dieselmotorförsedda Touareg som drabbades när 57 600 exemplar av modellen återkallades. I Touaregs fall berörde återkallelsen bilar tillverkade från 2014 till och med sommaren 2017, bilar tillverkade senare var redan åtgärdade. Förra sommaren drabbades både Porsche och Audi av återkallelser i och med upptäckt fusk med V6-dieselmotorn.