Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi fuskar med nya dieselmotorer – tvingas återkalla fler bilar

Tyska KBA har hittat olagligheter i Audis nya trelitersdieselmotorer som finns i modellerna A4, A5, A6, A7, A8, Q5 och Q7. Väldigt många exemplar av nämnda modeller tvingas nu till återkallelse.

I tysk media kunde man i helgen läsa att Audi än en gång beskylls för olagliga avstängningsanordningar i sina dieselmotorer, denna gång gäller det samtliga nya V6-dieselmotorer av Euro 6-klass.

Det är tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som vid test har hittat funktioner som stänger av viss avgasrening vid motorernas uppvärmningsfas vid körning på väg medan funktionerna inte stängs av vid test i provbänk (samma typ av fusk som i Touareg). KBA letar nu efter fler eventuella avstängningsanordningar i motorerna.

Med anledning av detta har KBA utfärdat en obligatorisk återkallelse, det vill säga ingen frivillig återkallelse utfärdad av biltillverkaren, av alla nya V6-dieselmodeller från Audi. Tyska transportministeriet har bekräftat uppgifterna och att 127 000 bilar av modellerna A4, A5, A6, A7, A8, Q5 och Q7 berörs i dagsläget.

Motorn som är drabbad och som utreds för eventuellt ytterligare fusk.Motorn som är drabbad och som utreds för eventuellt ytterligare fusk.Motorn som är drabbad och som utreds för eventuellt ytterligare fusk.
Motorn som är drabbad och som utreds för eventuellt ytterligare fusk.

Till den 2 februari har Audi på sig att presentera en lösning för hur de ska få rätsida på fusket.

Nyligen fick Audi i Europa återkalla A8 tillverkade mellan 2013 och 2017 på grund av manipulerande mjukvara (KBA hotar dessutom denna modell med registreringsförbud) och så sent som i förra månaden var det Volkswagen och deras V6-dieselmotorförsedda Touareg som drabbades när 57 600 exemplar av modellen återkallades. I Touaregs fall berörde återkallelsen bilar tillverkade från 2014 till och med sommaren 2017, bilar tillverkade senare var redan åtgärdade. Förra sommaren drabbades både Porsche och Audi av återkallelser i och med upptäckt fusk med V6-dieselmotorn.