Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Audi har fifflat med chassinummer

Audi anklagas på den sydkoreanska marknaden sedan två år tillbaka för att ha lämnat oriktiga uppgifter om bland annat bilars utsläpp. Nu visar det sig också att de har fifflat med bilars chassinummer för att dölja spåren av fusk.

I juli 2016 rapporterade vi om hur Audi, Volkswagen och Bentley riskerar försäljningsförbud i Sydkorea efter att ha manipulerat bilars testdokumentation och då främst siffrorna för utsläpp och buller. Testdokumentationen används för att certifiera bilarna, helt enkelt för att göra dem lagliga.

Det ledde till att en Volkswagen-chef baserad i Sydkorea i början av 2017 dömdes till ett och ett halvt års fängelse.

Men utredningen är på intet vis avslutad utan pågår fortfarande och involverar numera även åklagarmyndigheten i München som under måndagen släppte en ny bomb.

Enligt ett uttalande från Karin Jung, en av åklagarna som har hand om ärendet, har Audi även fifflat med bilars chassinummer i Sydkorea, för att på så vis lura koreanska myndigheter och försvåra för statliga kontroller. Bilar som inte är certifierade ska ha försetts med falska chassinummer för att ge sken av att vara godkända.

De nya uppgifterna bekräftas i tysk media av en Audi-talesperson.

Åklagarmyndigheten i München säger sig ha tre misstänkta, samtliga anställda av Audi, men att antalet kan komma att växa.

I juni anhölls Audis dåvarande vd Rupert Stadler för delaktighet i biltillverkarens fusk och manipulation. Han sattes då i förvaring för att man misstänkte att bevismaterial skulle kunna förstöras om han fick vara fri. Stadler sitter fortfarande frihetsberövad och så sent som i förra veckan fick han sparken av Audis styrelse.

Audis försäljning i Europa dök med 55,5 procent under september månad, till stor del på grund av WLTP-omställningen. Enbart i Tyskland sjönk Audis försäljning med 69,4 procent under samma månad, dock ökade den något i Nordamerika och Kina.