Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG

Audi höjer effekten på RS7 och RS6 Avant

Audi höjer effekten rejält på prestandabilarna RS6 Avant och RS7 Sportback, men det blir ingen Plus-version.

För över ett år sedan skrev vi om att Audi har en effektstarkare Plus-version på gång till sina RS6 och RS7-modeller. Nu är den här och vi hade delvis rätt.

Någon Plus-version är det dock inte, då Audi har ändrat beteckningen till Performance i stället.

Dagens Audi RS6 och RS7 har som bekant en 4,0-liters V8 med dubbelturbo som levererar 560 hästkrafter och 700 newtonmeter. I Performance-versionen har Audi skruvat upp effekten till hela 605 hästkrafter och 750 newtonmeter, det sistnämnda gäller när ”overboost”-funktionen är aktiverad i vanliga fall har den 700 newtonmeter.

Effektökningen har Audi gjort möjlig tack vare att de bland annat har höjt turbotrycket och maxvarvtal.

Foto: AUDI AG

Förutom den högre effekten har Audi även sett över den åttastegade automatlådan och som vanligt skickas kraften till alla fyra hjul. 0-100 km/h ska enligt Audi avklaras på 3,7 sekunder, alltså 0,2 sekunder snabbare än tidigare. 0-200 km/h har förbättrats ytterligare och går nu på 12,1 sekunder, 1,4 sekunder snabbare än vanliga RS6 och RS7.

Utseendemässigt är det dock inte mycket som har förändrats. Fram har luftintaget blivit aningen större och bak har diffusorn fått en lite aggressivare utseende.

Än så länge är svenskt pris för Performance-versionerna inte fastställt, men i Tyskland kostar de 7 000 euro mer än vanliga RS6 och RS7. Så räkna med ett pris på omkring 1 140 000 kronor för RS6 Avant Performance, och drygt 1,2 miljoner för RS7 Sportback Performance.