110620-audi-motorer

Audi-motorer till kommande modellerna S6, S7, S8 och RS6 avslöjade!

Audis nya sportmodeller får spår av Bentley istället för Lamborghini när V10an skrotas.

V10-motorn skrotas till fördel för en V8 som ska bli starkare och snålare än den tidigare motorn. För att kunna göra det hänger Audi på ett par turboaggregat och lägger trimnivån olika mellan sina modeller. 

Det är den tyska biltidningen Autobild som skakat fram vad som kommer dölja sig under huvarna på sport-Audisarna. De kan rapportera att samarbetet med Bentley resulterat i en sprillans ny V8, som i S8 kommer ge 500 hästkrafter. 

Förra modellen S8 hade den Lamborghini-ättade V10an på 450 hästkrafter som alltså inte kommer erbjudas mer. Den nya motorn ska utöver de extra pållarna vara upp till 20 procent snålare. Om den gamle drog 1,34 liter per mil så betyder det att den nya V8-S8an kommer dra i sig i krokarna kring 1,1 liter milen i blandad körning. Även koldioxidutsläppen sägs ha minskat i samma takt. S8 i sin nya tappning kommer i så fall landa på dryga 255 gram per kilometer att jämföra med 319 gram per kilometer för S8 V10.

Fyrhjulsdrivning och åtta växlar i automatlådan kommer som standard till S8. S8 kommer premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt i september. 

På S6 och S7-sidan trixar sig samma motor ner mellan framhjulen men trimmas ner lite, till 440 respektive 470 hästkrafter. Dessa två väntar med sin världspremiär till motormässan LA Auto Show i Los Angeles, USA som går av stapeln i november. 

M5-utmanaren RS6 kommer med sin trimningsgrad av V8an kunna leverera 580 hästkrafter till sin förare mot M5:ans 560. Audi har tänkt vänta något år med premiären för RS6 medan man låter S6 och S7 sjunka in lite.