Audi Nanuk Quattro Concept

Audi Nanuk quattro – ny Audi-design från Giugiaro

Audi överraskar i Frankfurt genom att visa den på förhand helt okända konceptbilen Nanuk. Om du tycker att den känns bekant är det helt riktigt, Audi har gjort Italdesigns Parcour-koncept från i våras till sitt eget.

Får de verkligen göra så? Audis konceptbil Nanuk som står utställd i Frankfurt är en oblyg kopia av Italdesign Parcour som visades i Genève i våras, och det är tydligen helt på sin plats. Eftersom designstudion Italdesign Giugiaro ingår i den stora Volkswagen-koncernen ser man inga problem med att låta Audi ta över linjerna och sätta dem på sitt nya koncept Nanuk.

 Nanuk är en blåkopia på Parcour, den har samma linjer, lika hög markfrigång och har motorn på samma plats – i mitten. Till skillnad från Parcour som drevs av V10-motorn på 5,2 liter från Lamborghini har Nanuk begåvats med en nyutvecklad V10-diesel på 5,0 liter. Med dubbelturbo blir effekten hela 544 hästkrafter och det maximala vridmomentet monstruösa 1 000 newtonmeter redan vid 1 500 r/min. En förstärkt version av S-troniclådan sitter bakom motorn och skickar kraften till alla fyra hjul. Trots en matchvikt på 1 900 kilo ska Nanuk kunna ta sig från 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder. Toppfarten är satt till 305 km/h. Bränsleförbrukningen sägs vara 0,78 l/mil.

 Andra detaljer av intresse är kolfiberkeramiska bromsskivor och adaptiv luftfjädring som kan sänkas med 30 eller höjas med 40 millimeter från standardläget. Audi har dessutom slängt in fyrhjulsstyrning, när bilen svänger i låga eller medelhöga hastigheter styr bakhjulen emot, vilket ger en förhållandevis liten vändcirkel på tio meter. I höga hastigheter styr bakhjulen med för att simulera ett längre axelavstånd.