Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi och Porsche inför säljstopp i USA efter fuskupptäckt

I måndags informerade amerikanska EPA att de hittat fusk även i Volkswagens större dieselmotorer, något som Volkswagen förnekade att de innehåller. Ändå väljer nu Audi och Porsche att införa säljstopp på flertalet modeller.

Med anledning av måndagens uppgifter från amerikanska miljömyndigheten EPA om att även Volkswagen-koncernens 3,0-literdieselmotorer har manipulerats för att utsläppsmässigt göra bättre ifrån sig än vad som egentligen är möjligt har både Audi och Porsche valt att införa säljstopp i USA.

Det kan tyckas vara märkligt att införa ett stopp med tanke på att moderbolaget Volkswagen AG kommenterade EPA:s uppgifter med att säga att de anklagade motorerna inte innehåller manipulerad mjukvara.

Men Audi och Porsche i Nordamerika tar det säkra före det osäkra och väljer alltså att pausa försäljningen till dess att man funnit klarhet i ärendet, något Volkswagen utlovade i måndags.

För Audis del är det en hel del modeller som berörs av försäljningsstoppet. Dels är det Q7 av årsmodell 2013-2015 och dels A6, A7, A8, A8L och Q5 av årsmodell 2014-2016. Det är endast modellversioner med 3,0-litersdieselmotorn som stoppas, inte modellversioner med andra motoralternativ.

För Porsche handlar det om säljstopp av Cayenne Diesel av årsmodell 2014-2016.

Volkswagen har inte meddelat motsvarande försäljningsstopp i USA, trots att de använder samma motor i Touareg.