Foto: Illustration: Mattias Rabe

Audi planerar A4 Superavant

Audi har funnit en lucka mellan modellerna A4 och A6, en lucka som måste fyllas. Ryktena säger att en A4 Superavant ska stå färdig om fyra år, en A4 som är rymligare och mer flexibel än dagens A4 Avant.

Audi ska ytterligare bredda modellprogrammet. De vill ha en rymligare bil än dagens A4 Avant som samtidigt är flexibel men ändå inte stor som en A6. Ett alternativ som tilltalar oavsett om den säljs i Europa eller andra delar av världen. Ingen MPV utan mer en blandning mellan crossover och MPV, lite som Mercedes R-klass är. Och med aningen högre sittposition än en standardbil i dag.

 Enligt uppgifter i tyska och engelska motormagasin är det A4-modellen som den kommer att baseras på. Men den kommer att skilja sig från vanliga A4 genom längre axelavstånd och längre överhäng. Flexibiliteten det snackas om kan exempelvis vara ett baksäte som inte enbart är fällbart i en rad olika konfigurationer utan också justerbart i längsled.

 Modellen, som kan komma att heta A4 Superavant alternativt A4 Avantissimo eller A4 Sportback, ska bjuda på ett sportigt modernt intryck som tilltalar premiumbilsköparen som anser A4 Avant vara för liten. Audi är inte intresserade av ett fyrkantigt MPV-liknande utseende. Enligt rapporterna om den ännu inte bekräftade modellen låter det lite som att Audi slår ihop Mercedes R-klass med kommande BMW 3-serie Gran Turismo och gör en egen variant på det.

 Automobile Magazine berättar att Audi redan ska ha varit nere hos italienska designfirman Italdesign för att diskutera olika utföranden och utseenden. Om modellen får klartecken för produktion sägs en konceptversion kunna så klar till 2014 medan själva produktionsversionen lanseras 2016.

 Bilden ovan är en illustration.