Audi Q1

Audi Q1 bekräftad – första bilden

Mitt i all Saab-hysteri väljer Audi att skicka ut en pressrelease om kommande crossovern Q1. Tillsammans med lite intressanta detaljer bjuds vi också på en illustration som visar vad vi har att vänta oss.

Audis Q-program har vuxit de senaste åren och än har inte växtvärken slagit till. En Q2 är på ingång, så även en Q1 och det är just den sistnämnda som Audi i dag presenterar lite närmare tillsammans med en första illustration, den ovan.

Beslut om att Audi Q1 ska byggas har tagits. Den nya crossovern, eller kompaktsuven som Audi kallar den, ska tillverkas i Ingolstadt-fabriken med start 2016.

 Instegssuven Q1 är en del i Audis satsning på framtiden som ska stärka företaget globalt sett. 2020 siktar man på att ha 60 modeller i sitt program, jämfört med dagens 49, vilket ska ge en skjuts uppåt i försäljningen med två miljoner sålda enheter per år. 2012 sålde man 1,45 miljoner bilar.

 Med Q1 säger man sig också säkra kapacitetsutnyttjandet vid Ingolstadt-fabriken på lång sikt. En fabrik som i dag tillverkar för A3, A3 Sportback samt samliga modellversioner inom A4- och A5-serierna.

Än så länge är lite känt om Q1 men tidigare uppgifter har gjort gällande att Volkswagens PQ25-plattform, som i dag bland annat används till Polo och A1, ska användas även till Q1. Med andra ord blir det med största sannolikhet en crossover med en totallängd under fyra meter.

 På illustrationen ovan ser vi att det handlar om en femdörrarskaross med betydligt hårdare linjer än dagens Audi-bilar. Om det kvarstår när produktionen sätter igång 2016 återstår att se. En sak är i alla fall säkert, de överdrivna hjulen på skissen kommer inte att ingå i standardutrustningen.