Att Audi Q2 är liten, det har vi förstått. Men att den är så här liten...
Att Audi Q2 är liten, det har vi förstått. Men att den är så här liten...

Audi Q2 – tre snabba från provkörningen

Ännu en Audi-suv har trollats fram och vi har därför skickat Erik Wedberg till ost- och chokladlandet i centrala Europa för en första provkörning. Här är hans första utlåtande.

Tjena Erik! Bland go(u)da ostar och fin choklad har du hittat en blå Audi Q2. Första intrycket?

– Detta är en liten suv, inte ens 4,2 meter lång. Alltså dryga decimetern kortare än A3 Sportback, men också med högre markfrigång. Byggs på VW-gruppens MQB-plattform som snart huserar allt från Audi TT till Volkswagen Passat och Skoda Superb, om än i lite olika skepnader.

Känns den som en A3 då?

– Som en A3 allroad skulle jag vilja hävda. Men som sagt, den är väldigt liten, klart mindre än Audi Q3 och BMW X1. Baksätet är ganska trångt, bagageutrymmet inte speciellt omfångsrikt även om det är större än i A3. Men med fällda baksäten blir A3 mer än 100 liter rymligare. Påminner om A3 när man sitter bakom ratten. Q2 bjuder på mer sportkänsla än alla övriga Q-modeller från Audi. Kvick styrning.

– Sitter just nu i 150-hästarsdieseln som jag tror blir populärast i Sverige. Den räcker till väldigt bra. Finns även dieslar med 116 och 190 hästkrafter samt bensinmotorer med 116, 150 och 190 hästkrafter. Svagaste dieseln är på 1,6 liter och de båda övriga på 2,0 liter. Bensinmotorerna är på 1,0, 1,4 samt 2,0 liter.

Quanto costa?

– Från cirka 210 000 kronor och de första bilarna når svensk mark i november. Och som vi avslöjade häromveckan så kommer det ju senare en sportversion i SQ2. Men den pratas det av naturliga skäl inte om här i dag.

I kommande nummer av Teknikens Värld levererar Erik en magnifik provkörningsrapport av Audi Q2, något du bara inte får lov att missa!