Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110413-audi-q3-officiell110413-audi-q3-officiell110413-audi-q3-officiell
110413-audi-q3-officiell

Audi Q3 – lillsuven officiell

BMW X1 får äntligen en lekkamrat/fiende i det lyxiga småsuvsegmentet. Den sedan länge väntade Audi Q3 ska premiärvisas i Shanghai nästa vecka men redan nu får vi veta allt om Audis minsta suv hittills.

Audi visade nyligen skisser på den lilla suvmodellen Q3 som debuterar på bilsalongen i Shanghai nästa vecka och de fick tydligen blodad tand för bara några dagar senare släpper de nu all information om den nya modellen som kommer till Sverige i slutet av oktober. Några svenska priser har ännu inte fastställts. Som vi sedan tidigare vet ska Q3 byggas i Seat-fabriken i spanska Martorell.

Bakifrån är det mycket svårt att skilja Q3 mot det större syskonet Q5, som i sig inte är helt olik storbamsingen Q7. Designen med den stora och välvda bakluckan går igen på alla tre. Även längs med sidorna är likheterna med Q5 slående men i fronten har det faktiskt hänt lite saker. Q3 har fått den ”nya” Audi-fronten som även kan ses på A1 och nya A6 och som innebär att den stora grillen är utdragen i de övre kanterna och att strålkastarna är lite smalare och ilsknare.

Med 439 centimeter på längde, 183 centimeter på bredden och 160 centimeter på höjden blir Audi Q3 en direkt utmanare till BMW X1 som hittills varit den enda suven i den här storleksklassen från något av premiummärkena. I sitt enklaste, framhjulsdrivna utförande väger Q3 1 500 kilo. Markfrigången är 17 centimeter. 

Q3-interiören ser som vanligt Audi-exklusiv ut och är inget jättestort designsprång från Q5, eller någon annan Audi-modell heller för den delen. Q3 kan naturligtvis fyllas proppfull med lyxsaker och teknik som fördyrar bilen. I utrustningslistan finns bland annat färddator med effektivitetsprogram, ett ljussystem för interiören med ett stort antal lysdioder, panoramaglastak, sportstolar, elektriskt justerbara och uppvärmda säten, komfortnyckel, tvåzoners automatisk luftkonditionering samt tonade bakrutor. Det finns även adaptiv ljusteknik för xenon plus-strålkastarna, helljusassistent och en förbättrad parkeringsassistent som varnar föraren för hinder även vid sidan av bilen. Bland tillvalspaketen finns ett offroad paket och S-line-paket.

Audi Q3 kommer att finnas med fyra motoralternativ, två bensinare och två dieslar. Alla har fyra cylindrar och en volym på 2,0 liter. 2,0 TFSI kan fås med effektuttag på 170 eller 211 hästkrafter. Den starkare gör 0-100 km/h på 6,9 sekunder och når en toppfart på 230 km/h. Båda bensinmotorerna samt 2,0 TDI med 177 hästkrafter har permanent fyrhjulsdrift. En snålversion av 2,0 TDI med 140 hästar och framhjulsdrift kommer lite senare och ska då klara sig på 0,52 l/mil vid blandad körning. Denna motor kombineras med en sexväxlad manuell låda, precis som 170-hästarsbensinaren. 2,0 TFSI med 211 hästkrafter och 2,0 TDI med 177 hästar kombineras med en sjuväxlad S tronic-låda. När föraren väljer ”Effektivitetsläget” i Audi drive select (tillval), kopplar S tronic ur kopplingen när bilen rullar, vilket gör att den rullar fritt. Audi drive select finns som tillval till alla Q3-versioner och är ett system som påverkar gaspedal och styrning. Om systemet beställs tillsammans med S tronic, adaptivt ljus och adaptiv farthållare, påverkas även dessa. Föraren kan ställa in alla system i de olika lägena Komfort, Auto, Dynamisk och Effektivitet. I ”Effektivitetsläget” arbetar luftkonditionering och farthållare för att spara så mycket bränsle som möjligt.

https://youtu.be/6n_Hx4H65VQ?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar