Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080801-audi-q5-hybrid
080801-audi-q5-hybrid
080801-audi-q5-hybrid
080801-audi-q5-hybrid

Audi Q5 blir hybridriven – inte Q7

I början av veckan kom beskedet att Audi lägger Q7 Hybrid på is. Nu kommer beskedet att Audi i stället satsar på att ta fram ett hybridsystem till den mindre Q5. Q5 ska få ett betydligt mer sofistikerat system med lithiumjon-batterier.

Som vi har vetat ett par dagar nu har Audi bestämt att lägga hybridversionen av Q7 på is. Det är högst osäkert om bilen någonsin kommer att få se dagens ljus. Anledningen är att Audi beräknar att försäljningssiffrorna för modellen skulle vara för låga. Nu står det i stället klart att Audi byter fokus i hybridutvecklingen och satsar på modernare och mer effektiva lithiumjon-batterier.

I en intervju med Autocar bekräftar Michael Dick, chef för Audis forsknings- och utvecklingsavdelning, att Audi har övergett den tidigare planen att lansera Q7 med ett bensin-hybrid-system som använder sig av nickelmetall-batterier. I stället ska man nu lägga all fokus på att ta fram en hybriddriven Q5 så snabbt som möjligt. I motsats till den nedlagda Q7 Hybrid, ska Q5 Hybrid lagra sin kraft i bättre men samtidigt dyrare lithiumjon-batterier. Michael Dick menar att lithiumjon-tekniken är den som kommer att gälla framöver och Audi vill ta chansen att bli marknadsledande på området.

Audis väljer det här alternativet trots att Volkswagen och Porsche fortsätter med utvecklingen av hybridversioner av Cayenne och Touareg, vilka är Q7:s närmaste släktingar. Audi väljer alltså att ta en avstickare från resten av VW-familjen. Nu lägger Audi all energi på att göra Q5 till företagets första hybridmodell. Det finns ännu inga uppgifter om när Q5 Hybrid dyker upp på marknaden. Vad vi däremot vet är att bilen ska drivas av Audis flitigt utnyttjade 3,2-liters V6-motor i kombination med två elmotorer. Enligt Autocar skvallrar Audi-källor om att debuten ska ske redan på nästa års Frankfurtmässa.

Läs mer