Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090519-audi-q5-custom-concept
090519-audi-q5-custom-concept
090519-audi-q5-custom-concept
090519-audi-q5-custom-concept

Audi Q5 custom concept med 408 hk

På den årliga bilträffen Wörthersee Tour i Österrike har Audi en extra stor utställningsyta på grund av deras 100-årsjubileum. Bland de 20 bilar som ställs ut visar man upp Q5 custom concept som med 21-tumshjul och V6-motor på 408 hästkrafter ska få besökarna att tappa hakan.

Varje år samlas en mängd Audi- och VW-bilar nära gränsen till Slovenien, närmare bestämt i österrikiska Reifnitz som ligger i det vackra landskapet runt sjön Wörthersee. Den årliga träffen går under namnet Wörthersee Tour och i år slår Audi på stora trumman i och med att det är 100 år* (läs fotnot nedan) sedan företaget grundades i tyska Zwickau. På 3 000 kvadratmeter utställningsyta visar de upp totalt 20 bilar, allt från historiska modeller till konceptbilar enligt följande:

Historiska modeller

Audi      50

Audi      100 Coupé S

Audi      Ur-quattro

Audi      100

Audi      TT Coupé (första generationen)

Audi      A2

Modeller i produktion i dag

Audi      A3 Cabriolet

Audi      A4 allroad quattro

Audi      A5 Cabriolet

Audi      S5

Audi      RS6 Sedan

Audi      R8 5.2 FSI quattro (V10-versionen)

Audi      TT RS Coupé

Audi      TT RS Roadster

Custom-modeller

Audi      TT Coupé

Audi      A4 Avant

Audi      A3 Sportback

Modell speciell för Wörthersee Tour 2009

Audi      Q5 custom concept

Konceptbil

Audi      A1 Sportback concept

Motorsport

Audi      R8 LMS

Vi fokuserar här på specialmodellen Audi Q5 custom concept som är en sportig version av Ingolstadts senaste tillskott på suv-fronten. Utseendemässigt är den något av en testbänk för Audi Genuine Accessories som har försett bilen med en silvergrå kulör som kallas Daytona Gray, sjuekrade 21-tumsfälgar med röda inlägg, en färg som genomsyrar diverse andra detaljer på bilen – bland annat främre ”hasplåten”, takrailsen samt där takvinge och bakruta möts. Även interiört har det uppdaterats i form av rostfria pedalar, S-line-sportstolar och panoramaglastak.

Spårvidden på Q5 custom concept är breddad med enorma 90 millimeter och markfrigången är sänkt med 60 millimeter. Den modifierade grillen och luftintagen under strålkastare med bikakemönstrat nät får en att tänka på Audis S- och RS-modeller. Bakom de feta fälgarna sitter keramiska bromsar.

Under huven sitter den kompressormatade V6-motorn på 3,0 liter som vi i dag finner i S4 och S5 Cabriolet. Men de 333 hästkrafterna är inte nog, Audi Q5 custom concept levererar efter diverse motormodifieringar hela 408 hästkrafter och 500 newtonmeter. Kraften skickas via en sjustegad S-tronic-låda ut till alla fyra hjulen. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h och 0-100 km/h går på snabba 4,4 sekunder. Vid fullgasacceleration lär Q5 custom concept även höras, inte bara synas, då man låtit montera ett sportavgassystem med extra tydlig ljudkuliss.

Motorn är antagligen en förhandstitt på vad som komma skall, kanske är det rentav en försmak av maskinen till kommande RS4.

Är du intresserad av att besöka årets Wörthersee Tour börjar det bli dags att sätta sig i bilen eftersom evenemanget drar igång i morgon och avslutas den 23 maj.

* August Horch grundade Audi 1909 (registrerades 1910). Företaget gick upp i Auto Union 1931/32 som samlade, förutom Audi, DKW, Horch (som August hade grundat 1899) och Wanderer. 1964 tog VW över Auto Union och året efter presenterades en DKW som en Audi-modell. 1968 kom modell 100, den första moderna Audi-bilen.

Läs mer