Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi Q5 Sportback presenterad med slank profil

Den som har gått och retat sig på att D-stolparna hos Audi Q5 är för upprätta har nu ett alternativ – Q5 Sportback.

De coupé-inspirerade suvarna blir allt fler. 2008 inleddes eran med BMW X6, sedan dess har modellen ynglat av sig både inom och utom familjen. Nyaste tillskottet stavas Audi Q5 Sportback som är en något slankare version av vanliga Q5 då de bakre takstolarna har lutats framåt för att ge en mjukare profil och aningen sämre bagageutrymme. Den kommer att matchas mot framför allt BMW X4 och Mercedes GLC Coupé.

Foto: Audi

Fronten hos Q5 Sportback är förstås mer eller mindre identisk med Q5 utan Sportback-attribut (som nyligen presenterades i uppdaterat utförande). Även resterande av bilen, bak till B-stolparna och lite till, ser ut som vanligt. Det är när C-stolparna nalkas som det händer grejer. Takets avslutning mot bakluckan sluttar tydligt, så även nämnda baklucka som har lutats framåt. Det ger bakdelen ett till stora delar annorlunda utseende, vilket också förstärks med inläggen i stötfångaren som skiljer sig från en S line-utrustad Q5. Takvingen har ”förlängts” på båda sidor om bakrutan.

Foto: Audi

Jämfört med Q5 är Q5 Sportback 0,7 centimeter längre men är lika bred och hög. Axelavståndet är förstås oförändrat. Oförändrad är inte lastförmågan, den är något sämre än i vanliga Q5, men skillnaderna är inte stora. Medan Q5 rymmer 520 liter under insynsskyddet i bagageutrymmet får Q5 Sportback ”bara” in 510 liter. Nyttjar man hela lastutrymmet, det vill säga fäller baksätets ryggstöd, är skillnad något större. 1 480 liter för Q5 Sportback och 1 520 liter för Q5.

Foto: Audi

Interiören är densamma som i vanliga Q5 och har fått ta del av de uppdateringar som introducerades inför modellår 2021, det vill säga den större infotainmentskärmen på 10,1 tum som har fått fler funktioner och uppkopplingsmöjligheter. Systemet baseras på Volkswagen-koncernens senaste MIB-generation – MIB 3. Audi virtual cockpit med mätarhusskärm på 12,3 finns också, så även head up-display.

Takhöjden i baksätet är lägre än i vanliga Q5. Foto: Audi

Vid marknadsintroduktionen mot slutet av 2020 är det två motoralternativ som är aktuella, dels en 204 hästkrafter stark TDI-dieselmotor (40 TDI) med mildhybridteknik, och dels en lika stark TFSI-bensinmotor (40 TFSI). Senare kommer en laddhybrid (TFSI e) och en SQ5 TDI med V6-diesel.

Foto: Audi

Några prisuppgifter finns inte i dagsläget, men räkna med ett visst påslag på vad motsvarande Q5 kostar. Med andra ord runt halvmiljonen i instegspris.