Audi Q8

Audi Q8 godkänd för produktion

Audi tänker jämna ut den udda trion Q3, Q5 och Q7 med fyrtal i crossovers. Bland dessa hittar vi Q8, en stor och lyxig crossover med coupéformer. Nu har den fått grönt ljus för produktion.

Att Audi planerar fler Q-modeller är ingen hemlighet. I dag består Q-bilarna av tre suvmodeller i tre olika storlekar. Dessa ska kompletteras med fyra nya som får jämna slutsiffror – Q2, Q4, Q6 och Q8. Till skillnad från suvarna Q3, Q5 och Q7 blir lutar dessa åt crossover-hållet med mer svepande linjer.

Just Q8 ska enligt Car Magazine nu ha fått klartecken för produktion av styrelsen i Ingolstadt. Detta efter att man gjort en kundundersökning som visade att en Q8 skulle få ett positivt mottagande. Baserat på responsen tror man sig kunna bygga 25 000 exemplar årligen.

Audi Q8 blir alltså flaggskeppet i Q-serien. Ungefär vad A8 är för A-serien. En stor crossover med coupéslanka linjer trots fem dörrar inklusive bagageluckan. Den kommer att baseras på en förlängd version av MLB-plattformen som också kommer att bilda bas för nästa generation Q7, Porsche Cayenne och Volkswagen Touareg. Konstruktionen kommer att innebära stora viktbesparingar jämfört med dagens. Q7 sägs bli omkring 350 kilo lättare än vad den är i dag och Q8 omkring 300 kilo lättare än dagens Q7.

V6- och V8-motorer som går på bensin eller diesel lär bli aktuella. Värstingen blir en RS-version med omkring 550 hästkrafter.

Q8 är ännu bara i startgroparna rent planeringsmässigt så vi förväntas inte få se den färdiga bilen förrän om 4-5 år. Då kan det ha hänt en hel del i branschen så någon form av hybrid eller liknande vore väl inte helt osannolikt.

Som ovan nämnt kommer Q8 att ackompanjeras av fler jämna Q-modeller. Q2 har vi redan fått en försmak på i form av Audi crosslane coupé som visades i Paris förra månaden (fler bilder på den nedan). Q6 har Audis vd tidigare nämnt i förbifarten och i vintras såg vi den som mula uppe i Norrland.

Bilden ovan är vårt illustration över hur Audi Q8 skulle kunna se ut.