Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi quattro firar 40 år med unik TT RS

Audi tar chansen att slå tre flugor i en smäll genom att fira 40 år med quattro och samtidigt hylla Walter Röhrl och hans legendariska körning, och sedermera vinst, uppför Pikes Peak 1987 i en Audi Sport quattro S1. Sist men inte minst lanserar de en specialversion av Audi TT RS.

Vi är många som har sett Walter Röhrl farandes uppför Pikes Peak på Youtube, för er som inte kan få nog av den legendariska körningen bjuder vi på det en gång till. För er som inte har sett det, håll i er, för det går fort. Glöm inte bort det faktum att det faktiskt var 33 år sedan.

https://youtu.be/6I637NNHieY

– I 40 år har quattro varit en av de viktigaste grundpelarna i varumärket med de fyra ringarna, säger Julius Seebach, som är chef för Audi Sport GmbH. Den här TT RS-modellen kommer endast tillverkas i 40 exemplar. En för varje år som har gått sen ur-quattron kom.

Bilen kommer endast i en färg, Alpine-vitt som tydligt visar motorsportarvet. Den har med dekaler och speciella attribut som gör att denna TT RS-modellen verkligen sticker ut ur mängden och visar en tydlig koppling till Audi Sport quattron som Walter Röhrl körde. Kolla in luftutsläppet på huven i kolfiber, de små vingarna framför framhjulen på stötfångaren och vingen där bak. Det är inte bara för syns skull utan gör att bilen får bättre downforce i hög fart.

Foto: Audi

Fälgarna är lackerade i samma vita kulör som bilen. För den som vill kan det lilla trånga baksätet ersättas med ett rejält kolfiberstag som ska stärka upp bilen men också resulterar i att bilen blir 16 kilo lättare.

Inuti kupén hittar vi massor med detaljer som är draperade i Alcantara för att förstärka syftet med bilen. På växelspaksknoppen hittar du vilket nummer bilen har av de 40 tillverkade. Stolarna har 40 Jahre quattro inpräntade i sig, ingen ska kunna missta denna speciella bil för en vanlig TT RS.

Om man inte vill ha baksäte i sin Audi TT RS 40 Jahre quattro.Om man inte vill ha baksäte i sin Audi TT RS 40 Jahre quattro.Om man inte vill ha baksäte i sin Audi TT RS 40 Jahre quattro.
Om man inte vill ha baksäte i sin Audi TT RS 40 Jahre quattro. Foto: Audi

Motorn är den sedan tidigare femcylindriga 2,5-litersmotorn som har vunnit pris för bästa motor. Den har samma effekt som vanliga TT RS och landar på 400 hästkrafter och 480 newtonmeter i vrid. 0-100 km/h går på 3,7 sekunder och den maxar runt 280 km/h.

Frågan är hur köpsuget ser ut, den är väldigt dyr jämfört med en vanlig TT RS, snudd på dubbla priset faktiskt. Dessvärre är den också avsedd enbart för den tyska marknaden. För pengarna den kostar, cirka 114 000 euro (runt 1 180 000 kronor) kan du i princip få en Audi RS6 eller någon annan bil som är både snabbare och kanske även roligare, men förmodligen inte lika uppseendeväckande i och med den klassiska dekaleringen.