Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi R8 competition – starkare än någonsin

Audi har ännu inte gett upp nuvarande ”råttan”. Med specialversionen R8 competition bjuds det på fler hästkrafter än någonsin tidigare ur den 5,2 liter stora V10-maskinen. 578 stycken för att vara exakt.

När Audi sent i våras presenterade R8 LMX trodde vi att det var sista versionen av nuvarande generation R8. Det var fel av oss att tro så. Nu presenterar Audi USA nämligen R8 competition som är starkare än någon annan hittills presenterad R8.

Den 5,2 liter stora V10-motorn ger ifrån sig 578 hästkrafter vilket är 28 fler än i R8 V10 plus samt åtta fler än i R8 LMX.

R8 competition gör 0-97 km/h på 3,2 sekunder vilket får oss att tro att siffran för 0-100 km/h ligger på 3,3 sekunder. Det är i så fall en tiondel snabbare än R8 LMX och därmed två tiondelar snabbare än R8 V10 plus.

Toppfarten anges till 320 km/h, samma som för LMX-versionen och tre kilometer högre än vad R8 V10 plus klarar av.

Audi R8 competition utmärker sig med exteriöra kolfiberdetaljer så som frontspoilern, winglets, ytterbackspeglarna, sidosköldarna, diffusorn och den fast monterade bakvingen. Kolfiber finns det gott om även på insidan.

Fälgarna och avgaspiporna är i blankpolerad svart finish och bromsoken som sluter sig runt de kolfiberkeramiska skivorna är rödlackerade.

60 exemplar av R8 competition ska byggas i Audis fabrik i tyska Neckarsulm. Försäljningen påbörjas i november och de första leveranserna planeras till inledningen av 2015.

Denna förmodat sista modellversion av nuvarande R8 ska endast säljas på den amerikanska marknaden. Det är också därför som debuten sker på bilsalongen i Los Angeles om en knapp månad.

Nästa år kommer andra generationen Audi R8. Förmodligen är världspremiären förlagd till Frankfurtsalongen i september 2015.