Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Audi RS Q3 fyller 10 år – specialutgåva byggs

En specialutgåva av Audi RS Q3 ska byggas för att fira att modellversionen fyller tio år. Endast 555 bilar ska produceras. I slutet av månaden går jubileumsmodellen att beställa i Tyskland, men det är oklart om det går här i Sverige.

Utgåvan heter så enkelt som ”RS Q3 edition 10 years”. Den kommer finnas tillgänglig som ett utrustningspaket för både vanliga RS Q3 och Sportback-versionen. Men bara i 555 exemplar.

Audi RS Q3 lanserades 2013, två år efter att själva modellen Q3 började produceras. För tre år sedan uppdaterades modellen till sin andra generation och sedan dess har bilens 2,5-liters bensinmotor levererat 400 hästkrafter och 480 Nm i vridmoment. Det är samma femcylindriga motor som även finns i Audi RS3, till exempel.

MISSA INTE: Alla nya bilar 2023

Nya stolar med orange sömmar.Nya stolar med orange sömmar.Nya stolar med orange sömmar.
Fälgarna är nya och speciellt framtagna för paketet.Fälgarna är nya och speciellt framtagna för paketet.Fälgarna är nya och speciellt framtagna för paketet.
1 AV 3
Nya stolar med orange sömmar.
Foto: Audi AG
2 AV 3
Fälgarna är nya och speciellt framtagna för paketet.
Foto: Audi AG
3 AV 3
Foto: Audi AG

Samma motor kommer finnas i specialutgåvan, som i stället för att utrustas med sportigare drivlina får nöja sig med ny lack, fälgar och svarta detaljer. Den nya lacken heter Chronos Grey och är en metalliclack. Fälgarna, i lättmetall, är 21 tum stora. Och så får man RS-sportsäten och svarta detaljer på bland annat instrumentpanelen och takramen. Dörrtrösklarna projicerar också en röd diamant på marken när dörrarna öppnas.

Alltihop kostar från ungefär 60 000 kronor och ska gå att beställa från och med slutet på oktober. Utöver det kan man, mot en ytterligare kostnad förstås, få kolfiberförstärkta keramiska bromsskivor samt röda eller blå bromsok (dessa är grå som standard).