Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Manhart

Audi RS Q8 finns nu med 918 hästkrafter

600 hästkrafter och 800 newtonmeter är för mesar. Det tycker åtminstone trimfirman Manhart som därför erbjuder ett trimkit som skickar upp siffrorna till 918 hästkrafter och 1 180 newtonmeter.

Nürburgring-kungen bland suvar är förstås Audi RS Q8, hösten 2019 drämde den till med tiden 7 minuter och 42 sekunder runt den krävande banan, fem sekunder snabbare än sitt syskon Lamborghini Urus (som alltså delar en hel del komponenter med just RS Q8).

RS Q8 har som bekant en 4,0-liters V8-motor som levererar 600 hästkrafter och 800 newtonmeter till samtliga fyra hjul. 0-100 km/h går på 3,8 sekunder, 0-200 km/h på 13,7 sekunder och toppfarten är, när bilen är utrustad med toppfartshöjning, 305 km/h. Siffrorna imponerar på de flesta, men några vill förstås ha fler. Då vänder man sig till Manhart Performance som är tokiga i att pumpa upp tyska muskelbilar till anabola vidunder.

Något helt annat än originalbilen tack vare widebody-kit och extra vingar. För mycket av det goda? Foto: Manhart

Manhart kallar sin version av RS Q8 för RQ 900 – och nu är det dags för dig att hålla i dig, för följande siffror är smått galna. Effekthöjningen är inte tioprocentig, inte ens tjugoprocentig, vilket egentligen hade varit lite imponerande – 120 nya hästar att leka med. Nej, Manhart nöjde sig inte förrän höjningen var 53-procentig (!) och effekten landade på 918 hästkrafter.
Maxvridet har höjts nästan lika mycket (47,5 %) – 1 180 newtonmeter.

Lite mer blänk på Manharts motorkåpa än på Audis originalkåpa. Men så är täcker ju kåpan också lite vassare doningar.... med 918 hästkrafter. Foto: Manhart

Det rör sig inte enbart om ny mappning av motorns mjukvara, Manhart har även gjort en hel del hårdvaruförändringar, bland annat har de bytt insuget till en kolfibervariant, de har tryckt dit ett eget turbo- och laddluftkylarsystem, nytt katalysator- och avgassystem i rostfritt som avslutas i fyra pipor som vardera mäter tio centimeter tvärs över och som kan fås behandlade antingen keramiskt eller med kolfiber.
Turbokonverteringen har dock inte TÜV-certifierats (tysk organisation som ser till att bland annat produkter lever upp till ställda krav), så Manhart meddelar att kitet endast är tillgängligt för export.

Pråligt värre, eller? Foto: Manhart

Audins luftfjädringssystem har inte lämnats orört, Manhart har sett till att det ger bilen en lägre gång närmare marken – 30 till 40 millimeter närmare, beroende på vad kunden vill ha. Ett widebody-kit i kolfiber har också tagits fram för att ge bilen ett mer passande uttryck, och kunderna erbjuds även en svart lackering med guldfärgade detaljer (en färgkombination som Manhart presenterar nästan alla sina bilar i).

RS Q8:ans standardhjul på 22 har ersatts med 24-tummare. De främre fälgarna är 10,5 tum breda och klädda med 295/30-däck, de bakre är 12,5 tum och skodda med 355 millimeter gummi i 25-profil.

Hur snabb eller hur mycket RQ 900 kostar berättar inte Manhart i nuläget.