Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi/CarPix

Audi RS Q8 ny rekordhållare på Nürburgring

Biltillverkarna fortsätter att jaga titeln ”snabbast på Nürburgrings nordslinga”. Bland suvarna har Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio i två års tid varit titelhållare, men nu är italienaren slagen rejält – av Audi RS Q8.

I september 2017 meddelade Alfa Romeo är deras suv Stelvio i prestandautförandet Quadrifoglio slagit till med tiden 7 minuter, 51 sekunder och 7 tiondelar efter ett varvs körning runt Nürburgrings nordslinga. Den 510 hästkrafter starka italienaren har sedan dess varit haft fingrarna på titeln. Tysken Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+, även den med 510 hästkrafter, försökte i november i fjol men nådde inte ända fram – tiden blev 7 minuter, 54 sekunder och 4 tiondelar.

Men nu har en annan tysk avverkar varvet på ett imponerande sätt, så pass att det landade i en ny rekordtid – och det med, i sammanhanget, god marginal.

Den 13 september lät Audi testa nya prestandasuven RS Q8:s förmåga runt Ringen, som den klassiska banan ofta kallas, och nu har tiden offentliggjorts via Nürburgrings officiella hemsida och YouTube-kanal. Audi RS Q8 körde varvet på 7 minuter, 42 sekunder och 253 tusendelar. Det är nio och en halv sekund snabbare än Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio.

Bakom ratten under den 20,8 kilometer långa körningar satt tyske racerföraren Frank Stippler som har massor av erfarenhet från bland annat DTM, STCC, Blancpain och Porsche Supercup.

Vår spionfotograf har plåtat Audi RS Q8 flertalet gånger på Nürburgring. Att den gick bra förstod man, men att den skulle distansera Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio så pass mycket som den gjorde, det kunde vi inte ana.Vår spionfotograf har plåtat Audi RS Q8 flertalet gånger på Nürburgring. Att den gick bra förstod man, men att den skulle distansera Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio så pass mycket som den gjorde, det kunde vi inte ana.Vår spionfotograf har plåtat Audi RS Q8 flertalet gånger på Nürburgring. Att den gick bra förstod man, men att den skulle distansera Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio så pass mycket som den gjorde, det kunde vi inte ana.
Vår spionfotograf har plåtat Audi RS Q8 flertalet gånger på Nürburgring. Att den gick bra förstod man, men att den skulle distansera Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio så pass mycket som den gjorde, det kunde vi inte ana. Foto: CarPix

Audi RS Q8 är alltså prestandaversionen av ”slanka” suven Q8 som lanserades i början av innevarande år. Eftersom världspremiären ligger framför oss i tiden, sannolikt den 20 november, finns det ännu inga officiella specifikationer för modellen. Det finns två olika uppgifter om drivlinan, den ena säger att fyraliters-V8:n på 600 hästkrafter och 800 newtonmeter som finns i nya RS6 Avant tar plats under huven, den andra pratar om att fyraliters-V8:n får elektrisk assistans à la Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid vilket höjer effekten en bra bit över 600-strecket.

0-100 km/h sägs gå på 3,8 sekunder och toppfarten är som högst 305 km/h.

Vad vi däremot vet, eftersom det är officiella uppgifter, är att RS Q8, precis som Q8, är besläktad med bland annat Lamborghini Urus

. Frågan är när Urus ska ställa sig vid startlinjen på Nürburgring, för när den passerar mållinjen efter drygt två mils körning är chansen/risken stor att RS Q8 blir av med sitt nysatta rekord.

https://youtu.be/ANbhV6j05ys

Förtydligande

Ovan nämnda Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ har enligt Nürburgrings hemsida, där det finns en lista över tider för olika bilar, kört varvet på 7 minuter, 54 sekunder och 4 tiondelar, det var i november förra året. Enligt Mercedes körde modellen, i november i fjol, varvet på 7 minuter, 49 sekunder och 369 tusendelar.