Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi RS Q8 – rekordhållaren är officiell

Nu är den här, snabbaste suven runt Nürburgring. Audi RS Q8 heter Ingolstadt senaste högbygge. 600 hästkrafter och 0-100 km/h på 3,8 sekunder är inte fy skam.

I början av november rapporterade vi att Audis senaste storsuv RS Q8, som då inte hade hunnit bli officiell riktigt än, var den nya rekordhållaren på Nürburgring i klassen suvar med tiden 7 minuter och 42 sekunder.

Frågan är om koncernsyskonet Lamborghini Urus ger sig i kast med klassiska Ringen igen? Den har tidigare presterat en tid som var 7 minuter och 47 sekunder, men det är ingen officiell tid så den räknas inte. Så som det ser ut just nu håller Audi RS Q8 tjuren från Sant’Agata Bolognese stången.

Men oavsett hur det går mellan de två så är vi ändå glada att Audi RS Q8 nu är officiell och vi har alla siffror och data som du kan tänkas vilja veta om den och en hel uppsjö med bilder så du får en bättre uppfattning om hur den ser ut.

Låt oss börja med de tekniska bitarna, under huven hittar vi en dubbelturbomatad 4,0 liters TFSI V8 med en toppeffekt på 600 hästkrafter och hela 800 newtonmeter mellan 2 200 och 4 500 varv per minut. Det hjälper till att skicka iväg den här tungviktaren 0-100 km/h på endast 3,8 sekunder. Fortsätter du och siktar uppåt så når du 200 km/h efter 13,7 sekunder (från 0). Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Men väljer du till Dynamic package kan du låsa upp det och fortsätta gasa hela vägen upp till 305 km/h.

Ett 48-volts mildhybridsystem (MHEV) hjälper till en aning under acceleration men bidrar också till att sänka bränsleförbrukningen med ungefär 0,8 liter per 100 kilometer, alltså åtta centiliter per mil. För att ytterligare få ner snittförbrukningen är RS Q8 utrustad med cylinderavstängning och stänger av cylindrarna 2, 3, 5 och 8 när motorn inte går för fullt på höga växlar. Allt sker under millisekunder och är inget som föraren kommer märka under färd. Den har också ett start/stopp-system som fungerar i hastigheter upp till 22 km/h.

Den uppges ha ett voluminöst ljud som kommer ur två stora ovala pipor baktill, och det finns möjlighet att ändra ljudkulissen via Audi drive select. Skulle det vara så att du vill ha ännu mer ljud kan du beställa till det extra RS-sportavgassystemet som finns som tillval.

Som standard är RS Q8 alltid fyrhjulsdriven och normalt sett är utväxlingen 40 procent av effekten till framhjulen och 60 procent till bakhjulen. Men vid behov kan hela 70 procent gå till framhjulen ifall det behövs mer grepp fram, likadant om man vill ha en mer lekfull bil med mer effekt på bakhjulen kan man konfigurera den så att hela 85 procent går till bakhjulen. När man kör på till exempel bana så hjälper en specialdesignad diffbroms till med att sköta fördelningen av effekten mellan bakhjulen. Vilket ska förbättra stabiliteten och greppet i kurvor med mera.

RS Q8 kommer med luftfjädring som standard. Den kan konfigureras för både bankörning och körning i terräng och det finns möjlighet att ändra markfrigången med upp till 90 millimeter beroende på vad man behöver för stunden. Du kan höja den 60 millimeter respektive sänka den 30 millimeter från normalläget. Som standard kommer också fyrhjulsstyrning vilket kan underlätta hanteringen då det är en stor bil.

Hjulen består för övrigt av 22 tum stora tioekrade aluminiumfälgar som standard, de är skodda med 295/40 R22-däck. Är du sugen på större finns 23 tum som tillval. Innanför fälgarna finns RS-bromsar som består av ventilerade 420 millimeters skivor fram och 370 millimeter bak. Tiokolvsok kramar om dessa skivor för att få stopp på den stora suven. Om du vill uppgradera kan du så klart göra det till keramiska RS bromsar och då får du även välja mellan färgerna grå, röd eller blå på dina bromsok.

Det finns nio olika färger att välja mellan, en solid färg och åtta olika metallic eller pärlemorfärger. Du kan även välja olika aluminium- eller kolfiberpaket när det kommer till sidospeglar, grill, diffusor och den bakre ljusrampen. I Audis speciella exclusive-program finns det massor med andra möjligheter att konfigurera bilen efter eget tycke och smak.

Interiören går också att konfigurera i olika material och färger, för den som vill gå all-in finns möjlighet att välja RS-sportstolarna i Valcona-läder med bikakemönster och RS-loggor inpräntade i lädret. RS-stolarna erbjuder även massagefunktion så väl som värme och kyla.

Bakom ratten är det sig likt jämfört med vanliga Q8, inga överraskningar där. Men en sak som skiljer förutom de RS-specifika detaljerna i olika material med mera är en speciell RS-knapp på högre sidan av ratten. När du klickar på den kommer du direkt in i ett av två RS-lägen som du kan konfigurera som du vill beroende på hur du vill ha styrning, fjädring och drivlina. Det finns ytterligare sex olika körlägen att välja mellan, det är comfort, auto, dynamic, efficiency, allroad och offroad.

I baksätet, som är skjutbart i längdled och har tredelat ryggstöd sitter egentligen två vuxna bäst medan den i mitten får det lite trängre. Om du fäller hela raden och har behov av att lasta stora volymer så får du plats med 1 755 liter.

Förbrukningen då, den drar i snitt 1,2 liter per mil och släpper ut 277 gram koldioxid per kilometer.

Men när kommer den? Audi säger att den kommer finnas tillgänglig hos handlare i Tyskland och övriga handlare i Europa under första kvartalet 2020 och priserna som finns tillgängliga i skrivande stund är de tyska priserna, och de startar på 127 000 euro vilket motsvarar strax över 1 300 000 kronor. Som hittat jämfört med tjuren från Italien som kostar runt 2 miljoner.