Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi RS4 Avant Nogaro selection
Audi RS4 Avant Nogaro selection
Audi RS4 Avant Nogaro selection
Audi RS4 Avant Nogaro selection

Audi RS2 Avant hyllas med RS4 Avant Nogaro selection

Mångas drömkombi under 1990-talet var Audi RS2 Avant. I år det 20 år sedan den lanserades och Audi väljer att uppmärksamma modellen genom att släppa en specialversion av nya RS4 Avant.

Audi RennSport, eller RS som det kort och gott kallas, drog igång något stort redan i början av 1990-talet. Efter S2 Coupé 1990 och S4 1991 var det dags för RS-beteckningen att pryda bilar från och med 1994. Först ut var RS2 Avant som i sin klassiska RS-blå färg tog världen med storm. Den 2,2 liter stora 20-ventilaren med fem cylindrar turbo hade sitt ursprung i S2 Coupé, men trimmats upp från 230 till 315 hästkrafter. Denna för många drömkombi var en rask jäkel för sin tid – 0-100 km/h gick på 5,3 sekunder (5,4 enligt fabrik) och toppfarten låg på 262 km/h. Under två års tid tillverkades 2908 exemplar, fler än vad Audi hade tänkt sig från början.

I år är det alltså 20 år sedan Audi lanserade ikonen RS2 Avant. Det vill den tyska biltillverkaren uppmärksamma genom att hedra den på bilsalongen i Genève nästa månad. Där visar man nämligen upp nya Audi RS4 Avant i en specialutgåva med tilläggsnamnet Nogaro edition.

 Hjärtat i RS4 Nogaro edition består av en 4,2 liter stor V8 på 450 hästkrafter och 430 newtonmeter. Det vill säga oförändrat från standardversionen av RS4 Avant. 0-100 km/h går på bekanta 4,7 sekunder och Nogaro edition toppar 280 km/h, det vill säga samma som vanliga RS4 Avant med tillvalet förhöjd toppfart.

Det som skiljer RS4 Avant Nogaro edition från vanliga är den blå kulören med pärleffekt som heter – just det – Nogaro-blå. Namnet kommer från Nogaroring där Audi erövrade segrar i franska standardvagnsmästerskapet. Kulören är alltså densamma som på ursprungsbilen – RS2 Avant.

 Vad mer som skiljer är single frame-grillens sarg, fönsterlisterna och takrailsen som är i högblankt svart. Dessutom är ytterbackspeglarna lackerade i karossfärgen (konstigt nog inte på bilden med bilen sedd från sidan).

 Interiört erbjuds två olika klädslar till RS4 Avant Nogaro edition. I båda fallen är det en kombination av Valcona-läder och Alcantara på sportstolarna (ej skalstolarna). Dörrsidorna kan fås med antingen svarta inlägg eller med Nogaro-blått. Läderdetaljer har blå sömmar, exempelvis ratten och växelspaksdamasken. Namnet Nogaro edition pryder växelspaksknoppen och instegslisterna.

Audi RS4 Avant Nogaro edition släpps i vår i begränsad upplaga. Någon prislapp uppger inte Audi ännu men en fingervisning är de 762000 kronor som vanliga RS4 Avant har som grundpris. Lägg på en slant på det.

Läs gärna provkörningen av nya Audi RS4 Avant för att få en bild av hur potent RS4 Avant Nogaro edition är.