Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG

Audi RS3 Sedan officiell med hela 400 hästkrafter

I Paris presenterar Audi uppdaterade RS3 – i sedanutförande. Någon Sportback skymtas ännu inte, men väl 400 hästkrafter ur den så omtyckta turbofemman.

Så sent som i fjol marknadslanserades Audi RS3 Sportback med 2,5-liters femcylindrig turbospis som gav 367 hästkrafter och 465 newtonmeter. Modellen finns inte längre kvar i Audis utbud då A3-familjen (inklusive S3) uppdaterades i våras, med nytt utseende och en hel del tekniska nyheter. Men nu kommer RS3 igen, dock inte som Sportback utan som RS3 Sedan. Det nya utseendet med krispigare strålkastare, omstöpta bakljus och mycket annat är på plats. Men det viktigaste av allt finner vi under huven, där sitter den 2,5 liter stora turbofemman kvar men i stället för 367 hästkrafter och 465 newtonmeter är det numera 400 hästkrafter och 480 newtonmeter som gäller. Det är med andra ord exakt samma maskin som sitter i nya TT RS som presenterades i våras. Den kallas för övrigt för världens starkaste femcylindriga maskin.

Den RS3 Sedan som Audi valde att ha med sig till Paris är inte röd...

Audi RS3 Sedan, som ligger 25 millimeter närmare backen än en vanlig A3, bör med andra ord vara kvick, men riktigt så snabb som TT RS Coupé är den inte. 0-100 km/h går på 4,1 sekunder, fyra tiondels sekund långsammare än TT RS (Roadster-versionen är ”bara” 0,2 sekunder snabbare än RS3 Sedan). Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h men kan på order från kunden höjas till 280 km/h.

Som vanligt är det quattro-fyrhjulsdrift som gäller och kraften når hjulen via en sjuväxlad S tronic-dubbelkopplingslåda. ESP-antisladdsystemet är dessutom försett med torque vectoring-teknik för optimal kurvtagning med bibehållet grepp till underlaget.

Standard är Audi drive select som möjliggör olika karaktär och inställning på styrning, växellåda, motorrespons och flapsen i avgassystemet som mynnar ut i två grova puffror längst bak. Tre lägen finns att välja mellan; Comfort, Auto och Dynamic. Bland extrautrustningen finner vi bland annat RS sport suspension plus med aktiv stötdämparstyrning.

Virtual Cockpit, som betyder att mätarhuset byts ut mot en 12,3-tums TFT-skärm, finns numera också i RS3.

Standardhjulen mäter 19 tum och är skodda med 235/35-däck fram och 255/30-däck bak. Bakom hjulen döljer sig 370 millimeter stora bromsskivor fram och 310 millimeter stora bak. Antalet kolvar i oken fram är åtta. Kolfiberkeramiska bromsskivor finns som tillval.Jämfört med en vanlig A3 har RS3 Sedan utökad spårvidd – 20 millimeter fram och 14 millimeter bak.Lansering är det sommaren 2017 – i Kina och USA. Inte ett ljud om den är aktuell för Europa. Inte heller ett ljud om uppdaterade RS3 Sportback, men en sådan med 400 hästkrafter lär snart vara på ingång. Den kommer i så fall med all säkerhet till Europa.

https://youtu.be/5A9Ub-HJ8TE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!