Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi RS3 Sportback 2018 officiell med 400 hästkrafter

I september förra året presenterades Audi RS3 Sedan, i Genève nästa månad presenteras nya RS3 Sportback med hela 400 frustande hästar under huven.

Den enda designförändringen på Audi RS3 Sportback modellår 2018 är strålkastarna och stötfångare som är marginellt förändrade. Strålkastarna levereras med LED-ljus som standard och med LED-matrixteknik som alternativ. De projicerar ljusbilden där den behövs och utan att blända annan trafik. Även diffusorn bak är förändrad.

Inuti är den största förändringen ”Audi Virtual cockpit”, den stora mätarhuskärmen som flyttar varvräknaren till mitten av bilden och som indikerar vridmoment, G-krafter och däcktryck, samt en varvtidsräknare. Dessutom tänds en röd lampa om man växlar manuellt med paddlarna, för att indikera när maximalt varvtal närmar sig.

RS3 Sportback har även infotainmentsystemet som är uppkopplat med Audi connect och dess tjänster. Förare kan koppla upp mot Google Maps och navigera genom den och Street View. Apple Carplay och Android Auto är inbyggt och även ett wifi-nätverk.

Modellen har en köassistent, som hjälper föraren att hålla avståndet till framförvarande bil. Assistenten är aktiv upp till 65 km/h. En korstrafikassistent finns, som upptäcker korsande trafik när man backar ut från en parkeringsplats. Den har även ett autobromssystem som automatiskt stoppar bilen om så behövs.

Audi RS3 Sportback levereras som förra versionen med en tvärställd 5-cylindrig radmotor, men nu med 400 hästkrafter, 33 fler än tidigare. Den är dessutom 26 kilo lättare tack vare ett vevhus i aluminium. Detta innebär 0-100 på 4,1 sekunder, en förbättring med 0,2 sekunder.

Vridmomentet är 480 newtonmeter vid 1 700-5 850 r/min. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h men kan höjas upp till 280 km/h om kunden så önskar.

Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 0,83 liter per mil.

Hjulupphängningen har sänkts med 25 millimeter. Bromsarna är 310 millimetersskivor och om kunden önskar kan dessa uppgraderas till keramiska kolfiberbromsar.

Audi RS3 Sportback går att beställas från och med april 2017 och de första leveranserna sker i augusti. Den kostar från 54 600 euro (knappt 518 000 svenska kronor). Modellen visas upp på Genèves bilsalong om en månad.