Foto: Audi

Audi RS4 Avant facelift officiell

Nytt stuk på uppdaterade Audi RS4 Avant men prestandaversionens motor lämnas orörd.

Modellen Audi A4 fick en uppdatering i maj (läs vår provkörning här), nu får även prestandaversionen RS4 samma behandling. Uppdateringen märks som brukligt mest i fronten och här ser vi en ”glipa” i huven, ett designgrepp som för ovanlighetens skull kommer ”nerifrån” i klass – på A1 Sportback som presenterades förra året.

Foto: Audi

Grillen är nu bredare än tidigare och går i samma 3D-andra som nyligen presenterade RS6 (vi var med vid avtäckandet) och RS7 och RS-emblemet är integrerat i själva grillen. Strålkastarna har nu samma form som hos modermodellen A4 men de plastgaller vi ser vid dess yttersidor är unika för RS4.

Hjulhusen har breddats med tre centimeter jämfört med A4 och modellen har unik design när det kommer till takspoiler, diffusor och avgasutblåsen som här är runda. Svarta detaljer är RS-versionens signum och på begäran kan även Audiringarna svärtas ner.

Foto: Audi

Motormässigt förlitar sig ”nya” RS4 på samma doning som föregångaren, presenterad så sent som förra året (läs vår provkörning här). En turbomatad V6 som ger 450 hästkrafter vid 5 700-6 700 r/­min och 600 newtonemter vid 1 900 r/­min/mellan 1 900-5 000 r/­min. 0-100 km/h klaras av på 4,1 sekunder och bilen toppar 250 km/h alternativt 280 km/h om man kryssat för RS dynamic package.

Foto: Audi

Förra versionen RS4 drog 0,88 l/mil vid blandad körning enligt NEDC-cykeln, uppdaterade RS4 drar 0,92 enligt den tuffare WLTP-cyklen. Utsläppen av koldioxid för modellerna är 200 respektive 211 gram per kilometer.

Åttastegad automatlåda, fyrhjulsdrift och kombikaross är fortfarande det som gäller för RS4 som även har saker som adaptiv fjädring, sportdifferential och hastighetsvariabel styrning på menyn och hela 30 olika typer av assisterande system, enligt Audi.

Foto: Audi

RS-emblemet debuterade 1994 med RS 2 Avant och fyller således 25 år i år och 25 modeller har lanserats genom åren. Under 2019 ska sex RS-modeller presenteras , hur långt de har kommit ser på bilden nedan.

Foto: Audi