Audi RS4 Avant Foto: Mattias Rabe, Audi

Audi RS4 Avant – tre snabba från provkörningen

Webbredaktör Mattias Rabe har släppt datorn och gett sig ut på provkörning av nya Audi RS4 Avant. Vi ringer honom och kollar hur det är att ratta 450 hästkrafter tysk V8 med fyrhjulsdrift.

Hallå Mattias! Var är du i dag?

– Jag är på klassisk F1-mark, nämligen på Red Bull Ring i Spielberg i Österrike. Tidigare hette banan A1-Ring och ännu tidigare Österreichring. Otroligt vackert belägen och rolig bana med mycket kurvor.

 Hur är det att köra nya Audi RS4 Avant på bana?

– Riktigt kul är det och snabbt går det. RS4 Avant är väldigt potent men är samtidigt också väldigt lättrattad och ger bra feedback till föraren. Fyrhjulsdriften, torque vectoring och andra system gör att det nästan känns som man inte kan göra fel. Är man ingen banracerkung kan man ändå ha hur kul som helst. Trots 450 rappa hästar under huven blir den ingen rasande überbest som straffar dig om du gör misstag.

 – Något av det bästa med bilen är motorljudet. Det ger en gåshud, speciellt de många avgasknallarna vid nedväxlingar i Dynamic mode-läget. Bilen har två sidor – den är en riktigt stötig racer när man önskar den att vara det men den kan också vara riktigt komfortabel att ha som färdmedel för långresan.

 När kommer den till Sverige och vad kostar den?

– Den går att beställa redan nu och leveranserna påbörjas i höst. 762000 kronor är grundpriset. Den prisbilden kan man justera hur man vill – uppåt – om man önskar grejor som skalstolar, 20-tumsfälgar och annat racigt.

 Läs hela provkörningen av nya Audi RS4 Avant i Teknikens Värld nummer 15/2012 som finns att köpa från och med 4 juli. Prenumererar du på tidningen får du självklart i förväg ta del av hur nya RS4 är att köra – på bana och på vanlig väg.