Foto: audi

Audi RS5 blir Sportback med 450-hästars Porsche-motor

Audi RS4 Avant och RS5 Coupé har båda funnits tidigare – men nu kommer även RS5 Sportback. Samtliga får V6:a från Porsche Panamera 4S – men med mer effekt!

Det har sedan tidigare bekräftats att nya Audi A4 och A5 kommer i RS-utförande med en 2,9-liters turbomotor från Porsche. Den tidigare V8:an slopas alltså. Det har även ryktats om att A5 Sportback ska komma i RS-utförande, eftersom det inte blir någon RS4 Sedan. Och nu bekräftas alltså ryktena – det blir en RS5 Sportback!

Uppgifterna, som Motor1 presenterar, kommer från en person som medverkat vid en presentation hos en Audi-återförsäljare i Norge av kommande RS-modeller. Enligt presentationen är nu alltså RS4 Avant, RS5 Coupé och RS5 Sportback bekräftade.

Motorn i de tre bilarna, som kommer från Porsche Panamera 4S, levererar i Porschen 440 hästkrafter (324 kW) och 550 Nm. Vilken effekt som motorn skulle få i Audis RS-modeller har tidigare inte varit klargjort, men nu är alltså även det klart. Motorn i RS-utförande levererar 450 hästkrafter (335 kW) och 600 Nm. Det är alltså 10 hästar och 50 Nm mer än i Panamera 4S.

Samma presentation avslöjar att RS-bilarna kommer göra 0-100 km/h på under fyra sekunder och ha en begränsad toppfart på 250 km/h. Spärren går dock att "köpa bort", och då höjs toppfarten till 28o km/h.

Enligt presentationen ska RS4 Avant börja tillverkas i december i år och RS5 Coupé i juni 2018. Baserat på dessa uppgifter kan vi kanske vänta oss att se RS5 Coupé i Genève i mars och RS4 Avant i Frankfurt i september. När RS5 Sportback går i produktion framgår inte av uppgifterna, men den bör följa någon gång efter de båda andra. Ingenting nämns heller om RS5 Cabriolet, men även en sådan bör vara att vänta.