Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi RS5 Coupé och RS5 Sportback facelift officiella

Audis avdelning för prestandabilar har haft ett hektiskt år med flera nyheter. Med bara några veckor kvar av året presenteras nu RS5-modellerna i uppdaterat utförande.

Dagens Audi RS5-generation kom 2017 (coupén) samt 2018 (halvkombin) och är egentligen inte i behov av en uppdatering, men i och med att A5 och S5 har uppdaterats tidigare i år, likaså A4 och dess olika modellversioner, är RS5 mer eller mindre tvungen att hänga på tåget för att följa samma form och funktion.

Uppdateringen berör både RS5 Coupé och RS5 Sportback, dock inte de både modellversionernas drivlina som förblir intakt. Det betyder att den 2,9 liter stora V6:an (fortfarande bensindriven, till skillnad mot i S5) alltjämt pumpar ur sig 450 hästkrafter och 600 newtonmeter, vilket räcker till en 0-100-tid på 3,9 sekunder och en toppfart på 250 km/h, om inte toppfartshöjning har kryssats för vid beställningen, för då gäller 280 km/h. Prestandasiffrorna är identiska med tidigare. Inte ens coupéns nya kolfiberförstärkta plaststruktur (CFRP), som sparar fyra kilo, gör någon skillnad.

Foto: AUDI AG

I stället handlar uppdateringen om främst visuella förändringar. I fronten märks A4- och A5-seriernas nya grill som är lägre och bredare än tidigare. Grillen flankeras av nya strålkastare som tronar över nya luftintag. Arrangemanget är inte helt olikt det vi såg hos uppdaterade RS4 Avant för bara ett par månader sedan, dock har RS5 fått en extra svart plastdetalj mellan luftintag och grill.

Tröskellådorna har fått ny design, likaså diffusorn baktill som med sin nya form skapar större kontrast mot karossfärgen. Även bakljusen är uppdaterade.

Foto: AUDI AG

Interiört är det, för den som suttit i senaste RS5-generationen, fortfarande bekant. Det mesta är sig likt. Den största förändringen är att MMI-vredet har försvunnit eftersom infotainmentskärmen har vuxit till sig och blivit tryckkänslig. 10,1 tum mäter den över diagonalen. Tyvärr är skärmen fortfarande fristående ovanpå instrumentbrädan, inte integrerad som på exempelvis nya A6.

Som tillval finns Audi Virtual Cockpit som ger föraren en 12,3 tum stor skärm på andra sidan ratten. Den kan visa informationen enligt flera olika layouter, bland annat en RS-specifik.

Foto: AUDI AG

Försäljningen av uppdaterade RS5 sägs komma igång inom kort. Några svenskar priser är inte offentliggjorda, däremot är det tyska priset publikt – från 83 500 euro för både RS5 Coupé och RS5 Sportback. I svenska pengar blir det 881 500 kronor.