100221-audi-rs5-läcka

Audi RS5 läcker ut

Inte helt oväntat har ännu en bil läckt ut lite för tidigt inför Genèvesalongen. Den här gången är det den hett efterlängtade Audi RS5 som inte kunde låta vänta på sig. Hur många hästar kommer den att bjuda på?

Läckan som i dag har drabbat Audi och deras nya RS5 består av ett stort antal högupplösta bilder men dessvärre ingen teknisk information. Vi får se den uppumpade 5:an från alla vinklar men vad som finns under skalet kan vi än så länge bara spekulera i. Klart är dock att Audi RS5 ska premiärvisas på Genèvesalongen om bara några veckor.

Vid en snabb första anblick kan det vara svårt att skilja RS5 från sitt mildare syskon S5, men om man tittar på detaljerna så råder det ingen tvekan om att det här är något annat. Fronten har fått en ny spoiler med ännu större luftintag i varje ände under strålkastarna och grillen har gjort sig av med alla horisontella ribbor och nöjer sig med ett mer racemässigt bikakemönster. Vi tycker oss kunna skymta aningen breddade skärmkanter och inte minst nya fälgar. På bakstammen finner vi ännu tydligare skillnader mot S5 i form av en liten spoiler som höjer och sänker sig i olika farter, en rejäl diffusor, ny design på lampglasen samt två stora avgasutblås i stället för fyra mindre som på S5.

Det är som sagt ännu inte känt vad som kommer att sitta under huven men mest troligt är att det blir V8-motor på 4,2 liter som får fortsatt förtroende trots Audis downsizing-ambitioner. I S5 ger samma motor en effekt på 354 hästkrafter och 440 Nm, det lär dock inte räcka för RS5 som i stället väntas bjuda på cirka 450 hästar med hjälp av turboladdning. Ett annat, men mindre troligt, alternativ är att Audi stressar upp V6-motorn på 3,0 liter som finns i S4 och S5 Sportback.

Vi ser fram emot att inom kort få mer information om RS5.

Läs mer

Test & provkörningar