Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100223-audi-rs5-officiell
100223-audi-rs5-officiell
100223-audi-rs5-officiell
100223-audi-rs5-officiell Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Audi RS5 officiell

Nu har Audi äntligen bestämt sig för att släppa på informationen om RS5. Som väntat blir kraftkällan en V8-motor på 4,2 liter och 450 hästkrafter. Men turbo och torsendiff saknas.

Tack vare en tysk annonsbyrå kunde vi redan i helgen se de första bilderna på nya Audi RS5 som ska premiärvisas i Genève i början av mars. Nu har Audi äntligen gjort slag i saken och presenterat alla uppgifter om den nya V8-racern som i alla fall på pappret motsvarar alla våra förväntningar.

 De nya, mycket stora luftintagen i fronten släpper in kylluft till en högvarvig V8 på 4,2 liter. Det är samma motor som i R8, S5 och gamla RS4, dock i en kraftigt uppdaterad version. Audi har framförallt optimerad insugs- och avgassystemet och i det nya utförandet levereras de maximala 450 hästkrafterna vid 8250 r/min. Mellan 4000 och 6000 r/min har man tillgång till maxvridet på 430 Nm. Det räcker för att skicka den 1725 kilo tunga bilen från 0-100 km/h på 4,6 sekunder och nå en elektroniskt begränsat maxhastighet på 250 km/h. Om man ber snällt (och betalar för det) så kan Audi tänka sig att höja spärren till 280 km/h. Den som gör sig beredd att häva ur sig svordomar över hästkraftsmonster såsom RS5 bör vänta en stund och läsa förbrukningssiffrorna. RS5 är nämligen relativt snål med en förbrukning på 1,08 l/mil. Den som vill veva runt med en manuell låda får leta efter en annan bil för RS5 går bara att få med en sjustegad dubbelkopplingslåda vid namn S-tronic.

 Som alla Audis RS-modeller är även RS5 fyrhjulsdriven. Men den här gången kombineras quattrosystemet inte med en torsendiff. Denna har bytts mot en så kallad crown gear-diff som är lättare och mer kompakt. Som mest kan 70 procent av vridmomentet fördelas till framhjulen medan bakhjulen kan få upp till 85 procent. I normalläge fördelas kraften 40:60 för att ge en bakhjulsdriven karaktär. Den nya diffen arbetar med elektronisk så kallad torque vectoring, ett system som arbetar på alla fyra hjul och, om det behövs, bromsar innerhjulen vid kurvtagning. Detta ger bättre grepp och balans samtidigt som det ger en viss styreffekt.

 Audi RS5 ligger 20 millimeter närmare marken än vanliga A5 och de standardmonterade 19-tumsfälgarna med 265/35-däck kan bytas mot rejälare doningar på 20 tum och däck i dimensionen 275/30. Bakom de främre fälgarna sitter ventilerade bromsskivor som mäter 365 millimeter i diameter. Den som vill kan naturligtvis välja bort dessa till förmån för kolfiberkeramiska bromsar. Audi drive select är standard och låter föraren välja mellan lägena comfort, auto, och dynamic som ger olika inställningar för styrrespons, gasrespons, fjädringens hårdhet och växellådans beteende. Med MMI-system förkryssat i tillvalslistan finns även möjligheten att skräddarsy ett personligt läge.

 Medan det kan vara svårt att skilja S5 från vanliga A5 så är det inte så svårt att känna igen RS5. Om man ser den i backspegeln lägger man först märke till de stora ”näsborrarna” i frontspoilern och den ribblösa grillen. Om man därefter snällt makar på sig till höger och låter RS5:an blåsa förbi så kan man se den automatiska bakspoilern som höjer sig i farter över 120 km/h och sjunker ned igen när farten sänks till 80 km/h. Den stora diffusorn och de två stora utblåsen lär man också känna igen. RS5 premiärvisas i Genève nästa vecka och försäljningen startar senare i vår till ett pris som börjar på 77700 euro.

Läs mer