Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi RS5 Sportback officiell

Nu är RS-familjen i mellanklassen komplett i och med presentationen av RS5 Sportback. Precis som i RS4 Avant och RS5 Coupé är det en V6-maskin på 2,9 liter och 450 hästkrafter som agerar kraftkälla.

För ett år sedan gjorde nya Audi RS5 Coupé entré. Sex månader senare var det dags för nya Audi RS4 Avant. Gemensamt för de båda modellerna är, bland annat, att åtta cylindrar har blivit sex. För att kompensera cylindertappet har Audi satsat på turbomatning i dubbel bemärkelse. Effekten är densamma som när det satt en V8 under huven, det vill säga 450 hästkrafter. Däremot är vridmomentet maxat, från 430 till 600 newtonmeter. Maskinutbytet har gjort de båda prestandamodellerna rejält mycket vassare vid accelerationer, för vad sägs om 0-100 km/h på 3,9 sekunder för RS5 Coupé och 4,1 sekunder för RS4 Avant. De tidigare V8-generationerna var 0,6 sekunder långsammare.

 Audi RS5 Sportback är inte riktigt lika lastvillig som RS4 Avant. 480 liter jämfört med 505 liter. Har man behov av mer utrymme kan det tredelade baksätet fällas.

Samma maskin, det vill säga den turbomatade 2,9-literssexan, som även hittas i Porsche Panamera men med lite lägre effekt, hittar vi numera också i RS5 Sportback. Jo, det blev en prestandavariant av nya A5 Sportback, precis som ryktena sa för ett drygt år sedan, och som sedermera även bekräftades via en informationsläcka. Tidigare har Sportback-karossen aldrig gått att få med RS-emblem.

Audi Virtual Cockpit ger föraren ett modernt upplägg av information av olika slag.

1 840 kilo tunga Audi RS5 Sportback gör 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Den är alltså lika snabb som den nättare coupévarianten (RS5 Coupé) men också två tiondelar snabbare än kombiversionen (RS4 Avant). Toppfarten är begränsad till 250 km/h, men som kund kan man välja till RS-dynamikpaketet som bland annat lyfter spärren till 280 km/h.

Precis som alla andra RS-modeller är RS5 Sportback fyrhjulsdriven (quattro). I normalfallet tar bakhjulen hand om 60 procent av drivningen och framhjulen 40 procent. Fördelningen kan justeras beroende på körsituation och i extrema fall kan upp till 85 procent av drivningen tryckas till framaxeln och upp till 70 procent till bakaxeln.

Som tillval finns också en differential som förbättrar kraftdistributionen mellan bakhjulen.

Audi RS5 Sportback har världspremiär på bilsalongen i New York som öppnar i dag. När den kommer till Europa och till vilket pris är okänt, i nuläget berättar Audi endast om att modellen kommer att finnas tillgänglig hos handlarna i USA och Kanada från och med andra halvan av 2018.