Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070905-audi-rs6-avant070905-audi-rs6-avant070905-audi-rs6-avant
070905-audi-rs6-avant

Audi RS6 Avant officiell

Nu kan vi visa de första officiella bilderna på kombimonstret Audi RS6 Avant. Under huven ruvar rejäl kraft i form av V10 TFSI-motor med dubbla turboaggregat, 580 hk och 650 Nm.

Äntligen har Audi släppt officiella bilder och information om RS6. Bilen har varit en av de mest spionfotograferade bilarna under senaste halvåret. 

Nya Audi RS6 är grym på många sätt, men vi börjar väl med att berätta om det grymmaste – det som tagit plats under huven. Där finns en TFSI-motor med tio cylindrar i vinkel på sammanlagt fem liter som jobbar tillsammans med dubbla turboaggregat. Den väger bara 278 kilo då Audi har använt lättviktsmaterial i stor utsträckning. Hästkraftsantalet är något mindre än vad det ryktats om tidigare, men 580 hästkrafter räcker antagligen väldigt långt i en familjekombi. Vridmomentet ligger på mäktiga 650 newtonmeter och är tillgängligt hela vägen från 1 500 till 6 250 varv/minut. Om man bortser från Le Mans-bilen R10 TDI så är nya RS6 det kraftfullaste Audi har att erbjuda för tillfället.

Fyrhjulsdrivna Audi RS6 kommer till en början endast att vara tillgänglig i kombiutförande (Avant) och BMW M5 Touring med sina 507 hästkrafter har alltså fått nåt rejält att bita i. Bland annat så genomför Audi RS6 sprinten från stillastående till hundra kilometer i timmen på 4,6 sekunder vilket är 0,2 sekunder snabbare än sin konkurrent från München. Efter 14,9 sekunder passeras 200 km/h på mätaren och en stund senare stannar mätarnålen på 250 km/h eftersom bilen är elektroniskt hastighetsbegränsad. Imponerande sprintsiffror för en bil som väger hela 2 025 kilo.

Audi RS6 kommer med en sexväxlad automatlåda (Tiptronic) som är optimerad för extremt snabba växlingar, ingen manuell låda finns tillgänglig. Tillsammans med quattrosystemet kommer motorns kraft ner i backen snabbt och effektivt. 40 procent av driftkraften fördelas till framhjulen medan resterande 60 procent går över bakhjulen. Denna kraftfördelning kan förändras beroende på respektive hjuls grepp.

DRC – Dynamic Ride Control – heter Audis system där stötdämparna är diagonalt sammanbundna med varandra via hydralik. Detta motverkar blixtsnabbt krängningar vid till exempel snabb kurvtagning.

För att tillåta riktigt rolig bilkörning så är RS6 utrustad med ett ESP-system som går in väldigt sent. Systemet är dessutom urkopplingsbart för den som vågar sig på det.

Standard är 19-tumsfälgar med däck i dimensionerna 255/40 R 19. Bakom fälgarna sitter stålskivor av storlek större som sätter stopp för en allt för vildsint färd. Nöjer man sig inte med detta så kan man köpa till 20-tumsfälgar med däck i dimensionerna 275/35 R 20 som gömmer gigantiska keramiska bromsskivor som mäter hela 420 millimeter. Dessa väljer man om man tycker de vanliga skivorna har en tendens att mattas ut.

Exteriört låter vi bilderna tala för sig själva. Det första man lägger märke till är de markanta skärmbreddarna och stora hjulen som får hela bilen att se ut som en muskelbyggare.