Audi RS6 GTO – firar 40 år av quattro

Audi firar i år 40-årsjubileet av sin fyrhjulsdrift quattro, den senaste delen i firandet är den galna konceptbilen Audi RS6 GTO.

Du kanske kommer ihåg specialbygget Audi 90 quattro IMSA GTO som Audi körde med i den amerikanska racingserien IMSA GTO i slutet av 1980-talet. En minst sagt extrem skapelse med vulgär karossbreddning, 720-hästars turboladdad rak femma och fyrhjulsdrift. I år firar Audi quattro 40 år och vi har tidigare fått se bland annat en specialversion av Audi TT RS. Nu är det dags för en nytolkning av värstingen Audi RS6.

Liksom Skoda brukar låta sina lärlingar designa konceptbilar har nu Audi låtit lärlingar hos Audi Sport i Neckarsulm, tidigare Audi quattro, gått lös med att designa en specialversion av RS6. Resultatet är en hyllning till 80-talets banpiskare som har fått namnet Audi RS6 GTO. Liksom sin förlaga har den breddats och fått diverse extrema exteriöra detaljer som bland annat sidomonterade avgasutblås som originalet och aerodynamiska hjälpmedel.
Interiören har plockats ut och i stället för baksäte finns en störtbur och stolarna fram är ersatta av rejäla skalstolar i kolfiber med sexpunktsbälten. Instrumentbrädan och mittkonsolen verkar dock ganska orörda även om en del knappar på mittkonsolen tillkommit. Vid sidorutorna sitter fram sitter även tygnät som hos originalbilen.

1 AV 11
2 AV 11
3 AV 11
4 AV 11
5 AV 11
6 AV 11
7 AV 11
8 AV 11
9 AV 11
10 AV 11
11 AV 11

Det finns tyvärr inga uppgifter gällande drivlinan men i standardutförande har Audi RS6 Avant som bekant en fyraliters V8 med dubbelturbo som levererar 600 hästkrafter till alla fyra hjul. Troligtvis har lärlingarna bakom RS6 GTO skruvat upp effekten en del. Med tanke på hur extrem denna bil är kan vi nästan räkna med att vi inte kommer att få se någon produktionsversion.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1z5DzFcgBg4&ab_channel=Ian%27sDeaf-Motorsport