Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081029-audi-s4-prov
081029-audi-s4-prov
081029-audi-s4-prov
081029-audi-s4-prov

Audi S4 – direktrapport från första provkörningen

Solen och värmen på Mallorca jagades nyligen bort av regntunga moln, precis när Linus Pröjtz ska ta steget från banan till de slingriga spanska vägarna. På menyn står nya Audi S4 som ska locka med en nyutvecklad kompressormatad V6-motor på 333 hästkrafter.

21 grader och sol på Mallorca i går enligt vädersajterna. I dag 17 grader och ösregn. Vädergudarna spelar alltså vår utsände Linus Pröjtz ett spratt, för hur kul är det att ratta nya Audi S4 när molnen smeker trädtopparna och sikten är endast några få meter? Som tur är hann Linus med lite bankörning med S4 medan solen strålade på himlen.

Det stora bestående intrycket efter några varv på banan är den nya sportdifferentialen. Det är en bakaxeldifferential som på respektive sida har en överlagrad växel som roterar tio procent fortare än hjulets drivaxel. Systemet beter sig exemplariskt vid snabb kurvtagning. Vid gaspådrag in i kurvan skickas kraften till yttre hjulet och man kan ta det kortare spåret utan att bilen driftar ut. Sportdifferentialen gör också ESP-ingreppet mindre påtagligt.

Motorn är den nyutvecklade direktinsptrutade V6:an på tre liter som också finns till faceliftade A6. Trots TFSI-beteckningen handlar det inte om turbokraft, utan om en kompressormatad historia. Kompressorn är tack vare sin litenhet placerad mellan cylinderbankarna. Det sparar helt enkelt plats. De 333 hästkrafterna och vridmomentet på 440 newtonmeter ger bilen fina prestandasiffror – 5,1 sekunder från 0-100 km/h för sedanen som Linus precis klivit ur. Avant behöver ytterligare en tiondel på sig. Toppfarten är på vanligt vis begränsad till 250 km/h.

Nackdelen med den nya motorn är, enligt Linus, att den inte väcker samma känslor som V8-motorn i den förra S4-modellen.

– Den där ”jävlar anamma-karaktären” som V8:an gav finns inte hos den nya motorn. I stället har den ett jämnt fint effektflöde, vilket passar den utseendemässigt något anonyma bilen perfekt, berättar Linus, nu sittandes i en Avant.

Ljudet är självklart inte lika brett och maffigt som i gamla V8:an, i stället är det mer krispigt. De som vill ha en bil med karaktäristiskt kompressorvinande gör klokt i att titta på en annan kompressormatad bil.

Det positiva med maskinen är i stället att bensinförbrukningen har sänkts rejält jämfört med förra generationen. Upp till 26 procent hävdar Audi själva.

Att köra är nya Audi S4 betydligare spänstigare än förra. Klart smidigare och mer välbalanserad vilket man kan tacka det nya A4-chassit för.

Chassisättningen är mellanhård – ett tecken på att Audi vill att bilen ska vara lika mycket familjebil som busbil. Samtidigt kan man tolka det som att Audi har lämnat utrymme kvar för en RS4.

Den sjustegade S-Tronic-lådan jobbar finfint med snabba sömlösa växlingar. Tack vare att lådan är monterad på längden, precis som motorn, har man sparat plats och på så vis kunnat montera större kopplingar för att klara kraften från motorn.

Styrningen kunde tyvärr ha varit en aning bättre. Den är inte speciellt kommunikativ, vilket man kan beskylla fyrhjulsdriften för. En bakhjulsdriven bilen är bättre på att ge föraren rätt information.

– Jag sitter just nu och kör S4-kombin på vanlig landsväg och där rullar den fint. Jag tror visserligen att bilen kan ses som en aning stötig på svensk väg. Här på Mallorca är allt nyasfalterat. Vi återkommer senare efter körning på svensk mark, avslutar Linus samtidigt som han försöker fokusera på ”kvinnan i navigatorn”.

Läs allt och lite till om nya Audi S4 här.

Läs mer