Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi S5 säger hej till diesel och adjö till bensin

Audi S5, både coupén och halvkombin, har sedan introduktionen för tre år sedan haft en treliters V6 TFSI-motor under huven. Nu tas detta alternativ bort och ersätts med en sexcylindrig dieselmotor med mildhybridteknik, elektrisk kompressor och 347 hästkrafter.

För mindre än en vecka sedan presenterade Audi nya S6, S6 Avant och S7 Sportback. Samtliga tre förlitar sig på dieselteknik i form av en V6:a på 3,0 liter som försetts med ett vanligt turboaggregat samt en elektrisk kompressor som är en del av drivlinans 48-volts mildhybridsystem vars huvudenhet är en vevaxelförenad, remdriven startmotor/generator som lagrar alstrad energi i ett litiumjonbatteri på 10 Ah. I S6- och S7-utförande ligger toppeffekten på 349 hästkrafter och maxvridet på 700 newtonmeter.

WLTP-offer

Nu meddelar Audi att även S5 Coupé och S5 Sportback, som kom för snart tre år sedan, tar del av denna dieseldrivna mildhybriddrivlina. S5-modellerna har hittills endast funnits i 3,0 TFSI-bensinutförande men har inte tillverkats/marknadsförts sedan i fjol i samband med WLTP-omställningen. Bensin-V6:an med 354 hästkrafter i S5 kommer inte tillbaka, sannolikt på grund av att den har varit för svår att anpassa till kommande utsläppsregelverk som kommer att mätas enligt den tuffare WLTP-körcykeln.

Diesel och mildhybrid

Därför blir det nu diesel för hela slanten i S5 Coupé och S5 Sportback, precis som i S6 och S7. Dock med en liten avvikelse – i S5-utförande plockar man ut 347 hästkrafter i stället för 349 hästkrafter. 347 hästkrafter är samma siffra som i SQ5 TDI som för övrigt har samma drivlina. Maxvridet på 700 newtonmeter är detsamma i alla modeller.

3,0 TDI-motorn har parats ihop med en åttastegad tiptronic-låda som via en differentialväxel sprider vidare krafterna till samtliga fyra hjul. I normalfallet 40 procent till framhjulen och 60 procent till bakhjulen. I extremfall kan upp till 70 procent av kraften förflyttas till framaxeln och upp till 85 procent till bakaxeln. Dock inte samtidigt då det är fysiskt omöjligt.

Prestanda och miljö

S5 Coupé TDI gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder, en tiondels sekund långsammare än S5 Coupé TFSI som alltså inte finns kvar. S5 Sportback TDI gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Båda modellversionerna har begränsad toppfart – 250 km/h.

Enligt NEDC-korrelerade siffror förbrukar S5 Coupé TDI och S5 Sportback TDI 0,62 liter diesel per mil och släpper ut 161 gram koldioxid per kilometer. Det är cirka decilitern mindre i förbrukning och omkring 15 gram mindre i utsläpp än vad S5 Coupé TFSI uppvisade i sifferväg.

S5 Cabriolet

Audi nämner inget om S5 Cabriolet som inte heller den har marknadsförts sedan sommaren 2018. Men vi misstänker att även personer som vill åka öppet i S5 snart kommer att få kunna göra det med hjälp av dieselkraft.

S5 TFSI lever kvar – utanför Europa

Det finns dock en möjlighet för dig som spyr på tanken att köra en S-modell från Audi med dieselmotor under huven. Utanför den europeiska kontinenten kommer S5 fortfarande att erbjudas med sexcylindrig TFSI-bensinmotor.