Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi S8 Plus officiell – alla bilder och fakta

605 hästkrafter och en toppfart på 305 km/h. Någon RS8 blev det inte, men nya toppmodellen i A8-programmet är knappast att leka med.

En helt ny Audi A8 lurar i faggorna, och ska presenteras nästa år, men innan dess ser Audi nu till att höja attraktionskraften för nuvarande modell. På klassiskt Audi-manér sker nu detta genom att lansera en ny värstingmodell, och i fallet A8 tituleras denna S8 Plus. Någon ren RS8 blir det alltså inte, kanske för att namnet hamnar lite väl nära sportmodellen R8.

Under huven på S8 Plus hittar vi samma fyraliters dubbelturbo-V8 som i ”vanliga” S8, men nu uppskrämd till hela 605 hästkrafter, mot de modesta 520 som vanliga S8 har, och ett vridmoment om 700 Nm (750 med overboost) mot ”bara” 650 i vanliga S8. Det nya newtonmetrarna och hästkrafterna har man lyckats hitta genom att uppdatera motorsytrningen och ändra den inre geometrin i turboaggregaten.

Kraften fördelas på alla fyra hjulen genom en åttaväxlad tiptronic-låda och gör att 0–100 km/h-tiden knuffas ner under fyrasekundersstrecket – 3,8 sekunder! Plockar du bort toppfartsspärren (vilket Audi nu erbjuder från fabrik i ett så kallat ”Dynamic Package”) pinnar S8 Plus på ända upp till 305 km/h.

Du känner igen S8 Plus på de sotade baklamporna och en blanksvart diffuser nertill på bakre stötfångaren. Även exteriörfärgen ”Floret Silver” är exklusiv till S8 Plus.

Något svenskt pris är inte officiellt än, men i Tyskland kommer nya S8 Plus att gå lös på 145 200 euro – runt 1,4 miljoner kronor.