Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi smygvisar elektriska Q6 med över 50 mils räckvidd

Audi har grejer på gång, bland annat en Tesla Model X-utmanare som möjligtvis kommer att heta Q6 e-tron och ha en räckvidd på elektricitet på över 50 mil.

I dag hade Audi sin årliga presskonferens nere i Ingolstadt. Informationen man bjöd på under dagen var ganska diger och en av smällkaramellerna var att Audi under tidiga delen av 2018 ska lansera en batteridriven SAV (Sports Activity Vehicle, det vill säga en BMW X4/X6-motsvarighet) i det större premiumsegmentet (med andra ord en X6-konkurrent) som har en räckvidd på över 50 mil.

Ulrich Hackenberg, ansvarig för teknikutvecklingen på företaget, berättade att modellen kommer att ha en ny, mycket attraktiv design som de utvecklar speciellt för e-tron-modellerna och för elektriska fordon. Han sa också att den kommer att baseras på andra generationens MLB-plattform, det vill säga MLB 2 som nya Q7 använder sig av.
Han tillade också att vi kommer att få höra och se mer om denna modell mot slutet av året, vilket får oss att misstänka en konceptbil i någon form när det vankas Frankfurtsalong i höst.

Audi-cheferna avslöjade inte vad denna elektriska suv, som ser ut att kunna bli en hård konkurrent till Tesla Model X, kommer att få för beteckning. Men med tanke på segmentet ligger Q6 nära tillhands och med tanke på den elektriska drivlinan skulle ett e-tron-tillägg inte vara omöjligt. Övriga Q-beteckningar är ju redan eller kommer snart att bli upptagna, samtidigt som Q2 och Q4 blir svåra att få loss.
I stället för att bjuda på ett namn bjöd de i stället på en bild, den vi ser ovan. Den visar en slank suv med enormt brett utlagda skärmar. Kanske den vi får se mer av senare i år?

Över 50 mils räckvidd kanske låter oerhört långt jämfört med de flesta elbilar som finns i dag, men baserat på den teknik som Audi nyss visat i nya R8 e-tron så är det ingen omöjlighet. Nya R8 e-tron har nämligen ett 92 kWh-batteripack som tillåter 45 mils körning. Mer än en fördubbling jämfört med gamla R8 e-tron. Lägg till lite extra kapacitet på batterierna i ”Q6 e-tron” och 50 mil och lite därtill är inom räckhåll.

Äldre illustration från Audi.

Nya A4, Q5 och helt nya Q1 och Q8 bekräftade
Audi ska inom de närmaste fem åren bredda sin modellpalett från dagens 52 till 60 modeller. Bland dessa finns ovan nämnda ”Q6 e-tron” men också en helt ny instegsversion på Q-sidan, nämligen lilla Q1 som blir snäppet mindre än dagens Q3. I slutet av 2016 är det dags för den, enligt Audi-bossen Rupert Stadler.

På motsatt sida inom Q-spannet finns i dag Q7, men den kommer att toppas av en Q8. En modell som även den bekräftades i dag men som inte fick något lanseringsdatum uttalat. Däremot avslöjade man att den kommer att vara ett sportigt Q-alternativ i lyxbilssegmentet.

Två andra modeller bekräftades också på dagens presskonferens, nämligen nya A4 som kommer under andra halvan av 2015 med helt ny teknik baserad på MLB 2-plattformen samt nya Q5, Audis mellanstora suv, under 2016.
Nya A4 har sannolikt premiär på bilsalongen i Frankfurt i höst.