Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi Sport quattro
Audi Sport quattro
Audi Sport quattro
Audi Sport quattro

Audi Sport quattro kommer 2015

Säg Audi Sport quattro till en bilintresserad och denne vaknar upp ur sin dvala direkt. Nu är en ny Sport quattro på gång, men den blir inte riktigt som du föreställt dig. Inte alls.

På Parissalongen för nästan exakt två år sedan visade Audi upp konceptbilen quattro, en vit tvådörrarscoupé som av många utnämndes till salongens absolut läckraste kärra (se bilderna i galleriet nedan). Konceptbilen var en flirt med den Urquattro (skrivs även Ur-Quattro) som på 1980-talet lade stora delar av grunden till vad Audi är i dag, inte minst prestandaavdelningen quattro GmbH.

 För drygt ett år sedan kom uppgifter om att konceptbilen ska gå i produktion. Dock utan att dessa preciserades. Men nu berättar tyska Auto Bild att bilen blir verklighet 2015. Men den blir inte som vi kommer ihåg den från bilsalongen 2010, inte riktigt i alla fall.

 Q35, som bilen internt heter hos Audi, kommer att vara ett mellanting mellan en coupé och en crossover. Den kommer att vara högre än vad vi förknippar med en sportbil men inte så hög som en crossover eller suv. Tyskarna säger att den landar någonstans mellan A5 och Q5 men ska likväl konkurrera med coupéversionerna av BMW M3 (M4) och Mercedes C 63 AMG. Den ska precis som konceptbilen ha två dörrar och coupéstuk med en plan taklinje. Inne i bilen ska det finnas plats för fyra åkande. Exteriört kan vi förvänta oss en aggressiv front, kanske i stil med konceptet, mycket LED-belysning och 20 tum stora hjul.

 Hela bygget kommer att väga lätt med hjälp av lättviktsmetaller, kolfiber och legeringar. Under huven pratas det om den 2,5 liter stora turbofemman som så många är förtjust i. 380 hästkrafter är en effektsiffra som nämns i samband med den. Dubbelkopplingslådan S tronic fördelar kraften ut till alla fyra hjul som skickar iväg bilen på strax över fyra sekunder. Accelerationssiffran kommer från vad Auto Bild kallar en pålitlig källa.

 Rent prestanda- och prismässigt kommer den att klämma sig mellan TT och R8. Premiär är det i mars 2015, det vill säga exakt 35 år efter att Audi quattro (Urquattro) presenterades. Därav det interna namnet Q35 där Q står för quattro och 35 för antalet år sedan quattro-eran inleddes.