Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi Sport quattro uppdateras med matris och laser

Här är Audis nya Sport quattro! Men nej, tyvärr är det inte tal om serieproduktion den här gången heller. Nyheten nu heter laserlight och är en kombination av matris och laser.

6-10 januari pågår den stora elektronikmässan CES i Las Vegas och där kommer Audi att ställa ut en ny konceptbil. Ny och ny… för andra gången återanvänder Audi sitt quattro-koncept som vi för första gången fick se för tre år sedan.

 Bilen som ställs ut i Las Vegas kallas Sport quattro laserlight och är helt enkelt samma Sport quattro-koncept som visades i Frankfurt i höstas men nu uppdaterat med ny strålkastarteknik. Tekniken kallas laserlight och är en kombination av matris-LED och laser. I strålkastarinsatserna finns två element, det yttre ger halvljus med matris-LED medan det inre ger helljus genom laserdioder som är betydligt mindre än LED-dioder men har en räckvidd på nästan 500 meter och lyser dubbelt så brett och tre gånger så starkt som LED. Första riktiga bilen att använda laserlight blir Le Mans-racern R18 e-tron quattro.

 På insidan uppdateras konceptbilen med en ny instrumentpanel som består av en TFT-skärm med 3D-grafik. Skärmen styrs av en Tegra 30-processor från Nvidia och kan anpassas efter förarens önskemål.

 I övrigt är nya Sport quattro laserlight identisk med konceptbilen från i höstas. För framdrivningen står ett hybridsystem med 700 hästkrafter och 800 newtonmeter. Läs mer om det här.