Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi SQ2 officiell med 300 hästar

Audis lilla suv Q2 kommer nu i ett prestandautförande. Här är SQ2 som ställs ut på bilsalongen i Paris och börjar levereras till kunder under inledningen av 2019.

4,2 meter långa Audi Q2 får mer pulver under huven. På Parissalongen i nästa vecka presenteras prestandaversionen SQ2 som vi redan har tjuvkikat på när den testades på Nürburgring. Motorn är densamma som i Audi S3 och Volkswagen Golf R, det vill säga 2,0 TFSI-motorn med 300 hästkrafter. Samma maskin hade nyligen 310 hästkrafter men efter WLTP-anpassningen är det 300 jämnt som gäller.

Maxvridet uppgår till 400 newtonmeter.

Motorn är kopplad till Audis sjuväxlade S tronic-dubbelkopplingslåda och drivningen sker på alla fyra hjul. SQ2 är därmed en quattro-bil, precis som övriga S-modeller.

0-100 km/h avverkas på 4,8 sekunder, det vill säga två tiondelar långsammare än S3 Sportback som alltså har samma drivlina. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

PROVKÖRNING: Audi Q2 2,0 TDI 190 quattro S line

Förutom kaxigare utseende, som inte är helt olikt S line, får S-versionen av Q2 också sänkt chassi med 20 millimeter, hårdare fjädring, kraftigare bromsar med 340-millimetersskivor fram och 310-millimeters bak och röda bromsok.

I nuläget finns det bara en officiell bild på SQ2, men när Audi i nästa vecka släpper fler bilder kommer vi att få se fyra (typiskt antal för Audis S-bilar) ändrör i rumpan på bilen och diverse småförändringar interiört för att späda på känslan av sportighet. S-emblemet kommer att pryda vissa av ytorna.

Någon prisuppgift finns inte men ta med i beräkningarna att lilla Q2 även utan S kan bli oerhört dyr. Vi körde nyligen en Q2 S line med 190-hästarsdiesel och den gick, med lite extrautrustning, på 551 400 kronor.