Audi SQ5 – dubbelturbo och 313 hästkrafter

Audi introducerar en ny modellbeteckning i och med nya sportversionen av Audi Q5. S står för Sport vilket trots lägre förbrukning betyder 313 hästkrafter ur den dubbelturbomatade dieselmotorn.

För ungefär ett par månader sedan visade Audi upp den faceliftade Q5, som fixades till med lite diskreta uppdateringar som LED-lampor och lite annorlunda bakljus. Längre än så sträckte sig inte uppdateringarna, men nu kommer ytterligare en uppdatering av Q5 –sportversionen SQ5. 

 Modellnamnet är också det en nyhet, för första gången sätter Audi ett S-märke framför modellbeteckningen på sina Q-modeller, och det är även första gången en dieselbil föräras med att införlivas i Audi Sport.

 Grunden för sportmodellen hittade man i Q5 3,0 TDI. Som mest ger den tidigare värstingen i motorutbudet 245 hästkrafter och 580 newtonmeter men i SQ5 ger samma motor i lite trimmat skick 313 hästkrafter och 650 newtonmeter. Det kapar tiden 0-100 från 6,5 sekunder till 5,1 vilket ger en ökad genomsnittsförbrukning från 0,64 liter per mil till 0,72 liter diesel för samma sträcka. Förbrukningen hålls nere bland annat med hjälp av mikrohybridsystem och reglerad oljepump. Det väldiga vridet ger en dragkapacitet på 2,4 ton. 

 En åttaväxlad tiptroniclåda kommer som standard, vilket 20 tum stora fälgar också gör. Sportfjädringen sänker bilen med 30 millimeter. Som vanligt med Audi krävs ett så kallat tränat öga för att se någon skillnad mellan sportversionen och de mer beskedliga varianterna, men det är vid detta laget inget som förvånar.