Foto: AUDI AG

Audi SQ5 TDI plus med 340 dieselhästar

Audis mellanstora suv Q5 i prestandautförandet SQ5 TDI får nu en toppversion – SQ5 TDI plus. Trelitersdieseln med sex cylindrar i V-formation pumpar numera ur sig 340 hästkrafter.

Ingolstadt-baserade biltillverkaren Audi fortsätter att satsa på prestandaorienterade suv-modeller. Sedan tidigare finns RS Q3 med en 2,5-liters TFSI-bensinmotor på 340 hästkrafter (samma som i gamla RS3) och lite större SQ5 TDI med 3,0-liters TDI-dieselmotor på 313 hästkrafter. Någon gång framöver lär också nya Q7 dyka upp som SQ7, en prestandaversion med över 400 dieselhästar.

Men näst i tur är inte SQ7 utan en plus-variant på SQ5 TDI, med andra ord SQ5 TDI plus. De fyra extra gemena bokstäverna i beteckningen innebär att treliters V6-dieseln med biturbo får 27 extra hästkrafter och 50 extra newtonmeter. Totalt landar det på 340 hästkrafter och 700 newtonmeter. Höjningen har man åstadkommit genom att höja insprutningstrycket.

SQ5 TDI plus gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder, en tiondel snabbare än icke plus-versionen. Toppfarten är fortsatt begränsad till 250 km/h.

Den Euro 6-klassade motorn påverkas inte av förändringen sett till förbrukningen, den är varken snålare eller törstigare. Det betyder 0,66 liter per mil vid blandad körning enligt EU-körcykeln (den nya, NEDC) och 174 gram koldioxid per kilometer.

Precis som på vanliga SQ5 TDI är det quattro-fyrhjulsdrift som gäller, men med den skillnaden att plus-varianten har berikats med en mekanisk sportdiff över bakaxeln. Det är första gången vi ser en sådan på en Q5.

SQ5 TDI plus skiljer sig från SQ5 TDI på en rad olika punkter. Bland annat har den 21-tumshjul som standard, en tum större än det motorsvagare alternativet. SQ5:ans kromdetaljer har blivit svarta, bland annat grillramen, takrailsen, takvingen, bakdiffusorn och ytterbackspeglarna.

Interiört är det läder, bland annat i Nappa, som gäller.

Audi erbjuder dessutom ett speciellt paket till SQ5 TDI plus som de kallar för ”Audi exclusive selection macaw blue”. Då är bilen lackerad i Macaw-blått med kristalleffekt, som vi ser på bilderna här, och interiören innehåller sportstolar i Nappa-läder med sömmar i samma blå kulör. Sömmarna finns även på andra detaljer interiört.

Detta exklusiva paket finns i enbart 100 upplagor och kostar motsvarande 113 000 kronor.

Priset för Audi SQ5 TDI plus i Tyskland är 636 000 kronor. Det är 47 000 kronor mer än vad vanliga SQ5 TDI kostar i Tyskland. I Sverige lär priset ligga väldigt nära det tyska eftersom Audi Sverige tar 593 400 kronor för SQ5 TDI utan plus.