Audi SQ7 TDI officiell med dubbla turbo och elektrisk kompressor
Nya Audi Q7 förvandlas för första gången till en prestandaorienterad S-modell med 435 hästkrafter och 900 newtonmeter. SQ7 TDI heter versionen som även innehåller ett 48-volts elsystem, trippel överladdning och elektriska krängningshämmare.
Sommaren 2014 visade Audi upp två konceptbilar, A6 TDI concept och RS5 TDI concept, som var laddade med ett elsystem på 48 volt som kompletterade bilarnas befintliga 12-voltssystem. Anledningen till den högre spänningen var de elektriska kompressorerna.
Nu blir tekniken med elektrisk kompressor och 48-volts elsystem verklig i en produktionsbil – Audi SQ7 TDI som visas upp på bilsalongen i Genève. Modellen är första S-versionen baserad på Q7-familjen. S- och RS-versioner av de mindre Q-suvarna Q3 och Q5 finns sedan tidigare, men nu är det alltså pappan i familjen som får större fokus på prestanda.
Audi kallar SQ7 TDI för världens kraftfullaste dieseldrivna suv tack vare en 4,0 liter stor V8 som med hjälp från två sekventiellt arbetande turboaggregat samt en elektriskt driven kompressor.
Kompressorns uppgift är att omgående servera välbehövlig luft till turboaggregaten där det ena jobbar på låga varv och det andra på höga. Turboaggregaten behöver därmed inte vänta på höga avgasflöden utan aktiveras redan vid låga nivåer och turbolagg, eller fördröjningen är därmed mer eller mindre helt eliminerad. Audis teknik är en annan variant på Volvos PowerPulse som även det jobbar med en elektriskt driven kompressor vars uppgift är att komprimera luft i en tank som sedermera frigörs vid gaspådrag för att tidigt sätta turboaggregatet i arbete.
I Audis system byggs maximalt laddtryck upp på bara 250 millisekunder, det vill säga en kvarts sekund.
Audi SQ7 TDI diesel-V8 med AVS-ventilsystem (läs mer om det nedan) levererar rejäla effekt- och vridmomentssiffror. Vad säger om 435 hästkrafter och 900 newtonmeter varav det sistnämnda finns tillgängligt redan från 1 000 r/min.
0-100 km/h går på 4,8 sekunder och därmed blandar sig SQ7 TDI in i leken världens snabbaste suvar. Det finns snabbare, exempelvis Porsche Cayenne Turbo S, BMW X5 M och Range Rover Sport SVR. Men SQ7 TDI är ensam med att ha en dieselmotor under huven.
Toppfarten är för övrigt begränsad till 250 km/h.
Trots rejäl motor, hög effekt och quattro-fyrhjulsdrift säger Audi att förbrukningen vid blandad körning ligger på 0,74 liter per mil, något som motsvarar 194 gram koldioxid per kilometer.
Själva batteriet som utgör grunden till 48-voltssystemet är av typen litiumjon och har en kapacitet på 0,47 kilowattimmar (kWh). Det är placerat under bagageutrymmet.
48-voltssystemet levererar inte bara energi till kompressorn utan också krängningshämmarna som är aktiva på elektromekanisk väg. En liten elmotor med planetväxel som arbetar i tre steg för samman och separerar krängningshämmarnas båda halvor med en kraft som uppgår till 1 200 newtonmeter. Vid exempelvis normal landsvägskörning är krängningshämmarnas halvor särade från varandra för att göra turen mer komfortabel. När körningen blir hårdare och aggressivare sammankopplas krängningshämmarhalvorna för att göra SQ7 TDI stabilare och mindre krängningsbenägen. De främre och bakre krängningshämmarna kan justeras var för sig, helt oberoende av varandra.
Utöver de aktiva krängningshämmarna har SQ7 TDI också differentialbroms för vridmomentsfördelning över bakhjulen samt fyrhjulsstyrning där bakhjulen svänger med eller åt motsatt håll beroende på hastighet. De båda teknikerna är till för bättre väghållning och styregenskaper.
Till sommaren kommer Audi SQ7 TDI till Sverige men redan i april går det att lägga beställning. Priset hos Audi-handlarna blir då 918 000 kronor och då ingår en hel del utrustning, exempelvis Audi virtual cockpit, Navigation plus, LED-strålkastare, 20-tumsfälgar, S-kalibrerad adaptiv luftfjädring, sportstolar i Alcantara, sjusitslayout, autobroms och mycket annat.
Audi AVS-ventilsystem
Audi SQ7 TDI har den första dieselmotorn som byggs med Audi valvelift system (AVS). I varje cylinder finns dubbla ventiler för in- och utsug som individuellt kan anpassa ventilernas rörelse och öppning för olika förhållanden. På insugssidan finns ett ventilläge för att optimera accelerationen från låga hastigheter och ett annat för att nå bästa förhållanden i högre hastigheter. Utsugsventiler leder i sin tur avgaserna till varsitt turboaggregat, men vid lägre varvtal hålls en av ventilerna stängd och samtliga avgaser går till ett aggregat. Vid högre varvtal öppnar båda ventilerna och avgaserna fördelas till båda turboaggregaten. Tack vare tekniken utvecklar motorn ett högt laddtryck redan från låga varvtal och samtidigt en jämn effekt över motorns hela varvtalsregister, speciellt i kombination med den elektriskt drivna kompressorn.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se