Audi SQ8 är här med massor av effekt och vrid

Ett år efter introduktionen av Q8 presenterar nu Audi prestandavarianten SQ8 TDI. Precis som hos SQ7 handlar det om en diesel-V8 som med elektrisk hjälp når upp till 435 hästkrafter och 900 newtonmeter.

Tidigare har du bara haft ett alternativt att välja på, men numera har du två eftersom Audi i dag presenterar ännu en suv med en dieseldriven 4,0-liters V8 som lirar tillsammans med dubbelturboteknik och en elektrisk kompressor. Sistnämnda är en del av 48-volts mildhybridsystemet som har utökats med samma teknik (remdriven startmotor/generator) som i de S-modeller Audi presenterade tidigare i år.

Vi syftar förstås på SQ8 TDI som är det något slankare syskonet till SQ7 TDI som presenterades för snart tre år sedan.

435 hästkrafter och 900 newtonmeter är siffrorna för denna prestanda-suv som gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder och toppar 250 km/h (egentligen mer, men toppfarten är elektroniskt begränsad). Siffrorna är identiska med SQ7:ans.

Som standard kommer SQ8 TDI med adaptiv luftfjädring som kan ställas inom ett 90-millimetersspann. Standard är även 21-tumshjul medan 22-tummare finns som tillval. I tillvalslistan finns även bakhjulsstyrning, kolfiberkeramiska bromsskivor (standard enligt vissa källor, vi återkommer med exakt besked asap), sportdiff och elektromekaniska krängningshämmare som bjuder på det bästa av två världar – komfort vid vanlig körning och hård sättning när det går tuffare till bakom ratten.

LÄS MER: Provkörning av Audi Q8 50 TDI

Vad Audi SQ8 kostar vet vi inte, men räkna med över miljonen. Marknadslanseringen äger rum senare i år.