Foto: Bernhard Huber

Audi tror de kan konkurrera med flygresor

Audi tror att fördelarna med självkörande bilar kan konkurrera ut kortare flygresor.

Audi har de senaste åren tagit stora steg inom utvecklingen av självkörande bilar. Bland annat har de släppt lös en helt självkörande RS7 Sportback runt Hockenheim, och låtit en A7 köra mellan San Fransisco och Las Vegas. Den sistnämnda bilen fick Teknikens Värld även en åktur i tidigare i år.

Med andra ord storsatsar Audi på självkörande bilar och de verkar ha stort förtroende för tekniken. I ett uttalande säger Sven Schuwirth, chef för märkes- och säljutveckling hos Audi, att han tror att självkörande bilar kan konkurrera ut flygtrafiken.

– Dagens bilar är utformade för att säkra och bekväma. Så i en värld med autonoma bilar, då bilar inte längre är inblandade i olyckor, behöver de inte ha en en liten glasyta och stor yta täckt av plåt, stötfångare och allt det där. De kan vara lite öppnare, säger Schuwirth.

Enligt honom kan bilar i framtiden ha en interiör som kan förändra sig efter ägarens behov. Behöver du jobba kan nödvändig utrustning för det ordnas och blir det dags för en tupplur kan en säng ordnas. Lite som Kalle Ankas husvagn.

Skulle detta vara möjligt tror Schuwirth att bilarna kan bli populärare än att ta inrikesflyget till destinationen, då du med en bil kan åka från dörr till dörr utan avbrott.

Problemet med att bilen är långsammare än ett flygplan spekuleras kunna lösas genom att bilen kan köra i högre hastigheter än de som är tillåtna nu, då framtiden autonoma bilar enligt Audi kommer att vara så pass säkra.

Än så länge är det dock minst tjugo år kvar innan detta skulle kunna bli verklighet enligt Schuwirth.